До края на президентството на Доналд Тръмп остават броени дни, които обаче администрацията му използва, за да разшири агресивната си политика спрямо Китай.

Huawei, Honor и как продажбата на дъщерната компания заобикаля забраните на САЩ

Под напора на забраните Huawei ще се раздели с марката Honor

Honor вече няма да зависи от Huawei

В края на седмицата редица портали, сред които CBNC и Reuters, съобщиха за нови попълнения в т.нар. "черен списък" на Департамента по отбраната в САЩ, който съдържа имената на китайски компании с предполагаеми връзки с китайската армия.

Xiaomi е едно от новите имена там, тъй като по думите на Пентагона компанията помага за разработката и модернизирането на инструменти, благоприятстващи развитието на военните сили на Китай.

Снимка 513959

Източник: GettyImages

Новината изненада мнозина, тъй като за разлика от Huawei, дейностите на Xiaomi са силно фокусирани върху потребителския сектор, а продуктите й са много по-популярни в Европа и Азия, отколкото в САЩ.

Xiaomi дори не предлага телефоните си в Америка, но все пак успя да се добере до третата позиция на най-големите производители на смартфони в света през третата четвърт на 2020 г.

Важно е да отбележим, че решението на САЩ няма да окаже същото влияние върху Xiaomi, което оказаха многобройните рестрикции, наложени спрямо Huawei.

Вкарвайки Xiaomi в "черния списък", САЩ ефективно забранява на американците да търгуват с акции и други финансови инструменти, обвързани с компанията, и ги задължава да продадат наличните си такива в срок до 11 ноември тази година.

Снимка 513960

Източник: GettyImages

Решението моментално предизвика спад с 10% в стойността на акциите на компанията на борсата в Хонконг, а от Xiaomi побързаха да подчертаят, че нямат нищо общо с властите или армията в Китай.

Компанията заяви, че ще предприеме мерки, за да защити интересите си и тези на акционерите си, но засега не е ясно в какво ще се изразяват те.

Huawei и как компанията планира да завладее европейския пазар

Huawei отваря 50 магазина в Европа

Нова посока за компанията

Много вероятно е обаче действията на САЩ да повлияят на развитието на компанията и плановете й за разрастване в Европа и Индия, които са основен фокус в стратегията й.