Xiaomi е компания, която все по-често ни изненадва (и в повечето пъти приятно) със своите технологични решения. Този път обаче сме с леко смесени чувства за един от последните продукти на китайската компания.

Париж, пицарията Pazzi и персоналът, който е изцяло от роботи

Пицари на батерии

Колко добри са роботите в приготвянето на пица

CyberDog е нестандартното им предложение за всички фенове на марката, на роботите и... на домашните любимци на батериите. Признаваме си, че джаджата ни изглежда доста плашещо и като излязла от някой научнофантастичен филм, но ще се превърне в реалност - в 1000 бройки като за начало.

Тяхната цена ще е около 1540 долара, а надеждите са първите купувачи да събудят интереса и да "стимулират развитието и потенциала на четириногите роботи".

Докато ние умуваме кой и по каква причина би се сдобил с това кибер куче, от Xiaomi ни разкриват малко повече подробности за това какво му е толкова специалното. То е "експериментална машина с отворен код", която, според компанията, "притежава непредвидими възможности". 

Сравненията с Aibo, кучешкия робот на Sony, не ни изглеждат много правдоподобни - все едно да сравним болонка с доберман. Но CyberDog също изпълнява гласови команди и може да следва собственика си - точно като четириного от плът и кръв. Освен това, може да прави задно салто и се движи със скорост 3,2 м/сек, предава The Verge.

Разбира се, всичко това е възможно благодарение на куп иновативни технологии, събрани в тялото на кучето-робот. Движенията му се изпълняват чрез серво мотори с 32 Nm въртящ момент. 

NVIDIA Jetson Xavier NX представлява неговият мозък, чрез който обработва доста бързо всички данни, получени от многобройните сензори - като тези за разпознаване и избягване на препятствията. Добавени са и сензори за допир, интерактивни камери с изкуствен интелект, ултраширокоъгълни камери, шест микрофона, както и GPS модул.

Sophia, Hanson Robotics, COVID-19 и кога роботите ще станат част от живота ни

Роботите идват

Вероятно само Уил Смит знае какво ни чака

CyberDog анализира средата около себе си в реално време и може да се държи доста разумно. Ние пък можем да го управляваме с гласови команди, мобилно приложение или дистанционно. Е, не е мек и пухкав на допир, но поне няма да има неприятни последствия, ако не го изведем на разходка...