Пандемията принуди милиони от нас да превърнат екраните в основен прозорец към света, но е факт, че дигитализацията и многочасовото ползване на електронни устройства бяха започнали доста преди това.

Пандемията, социалната изолация, самотата и как да създаваме нови приятели

Къде да намерим приятели по време на пандемия

На първо четене звучи лесно

В днешно време е нормално да прекарваш по-голямата част от деня, взирайки се в екрана на лаптопа, а през останалото време да прелистваш социалните мрежи от телефона си.

Въпросът обаче е каква точно част от живота ни ще бъде отдадена на това да се взираме в екран.

Снимка 504978

Източник: iStock

Отговорът е меко казано притеснителен.

Американско проучване на WhistleOut сочи, че вследствие на пандемията милениалите вече прекарват средно по 3.7 часа на ден, заболи поглед в смартфоните си.

Техните родители пък, поколението Х, ползват смартфоните си по средно 2.5 часа на ден.

Сами по себе си тези числа са повод за екзистенциални размисли, но акумулираните часове пред смартфона в рамките на човешкия живот ни хвърлят директно в екзистенциална криза.

Снимка 504977

Източник: iStock

Изчисления на WhistleOut показват, че представителите на двете най-икономически активни към момента поколения ще отделят около девет години от пребиваването си на планетата, гледайки малкия лъскав екран в ръцете им.

Преди три години проучване на британската агенция Dreams бе сметнала, че годините, прекарани с поглед в смартфона, ще са едва три, но ето, че статистиката бързо може да се промени.

Алармата, кафето, социалните мрежи и вредните сутрешни навици, за които трябва да забравим

Вредните сутрешни навици, за които да забравим

За да не провалят целия ни ден

Статистически смартфоните ще отнемат на милениалите и поколението Х повече години, отколкото храненето и ваканциите взети заедно, сочат данните на Dreams.