Със 100% се увеличава вероятността да се заразим с вирус, докато пътуваме на борда на самолет.

Тази статистика е повече от стряскаща, но добрата новина е, че начинът да се предпазим е от лесен по-лесен.

Затвореното пространство и ограниченият въздух на борда са чудесна среда за процъфтяването на всякакви вируси и бактерии. Но дори да сме пили двойна доза витамин С и да използваме фанатично антибактериални кърпички и гелове, няма гаранция, че ще се предпазим.

Снимка 417499

Източник: iStock

Според Journal of Experimental Medicine начинът да го направим е друг - като поспим. Проучване, публикувано впоследствие в списанието, прави изследване на две групи хора - едната е спала поне осем часа през нощта, докато другата е оставена будна. Учените открили, че при наспалите се хора Т-клетките са значително по-активни отколкото тези на останалите без сън.

Снимка 432145

Източник: iStock

Т-клетките или Т-лимфоцитите са бели кръвни клетки, които играят съществена роля в управлението на имунитета. Сънят се оказвал начинът, по който работата им се стимулира и те успешно атакуват вируси.

"Откритието ни е особено важно в контекста на все по-честите проблеми със съня, които обикновено са симптом на хроничен стрес, депресия, работа на смени", казва провелата изследването Лусиана Беседовски.