По света всички говорят за Илон Мъск и Tesla и за революцията, която той прави с електромобилите. Но има един хърватин, който съвсем спокойно може да го задмине. Неговото име е Мате Римац. Именно благодарение на него бе създадена една от най-бързите коли в света - Rimac Nevera. 

BMW Group и хърватската Rimac Technology ще работят заедно за създаването на нови батерии

Една от най-големите сделки в Хърватия е с BMW

Мате Римац твърди, че е подписал най-голямата сделка в историята на страната

Преди няколко години компанията Rimac Automobili се сля с Bugatti и Мате Римац взима всички големи решения за двете компании.

Сега разбираме, че Rimac са готови да преобърнат представите ни за автономни автомобили. Тези дни бе представен официално Rimac Verne - малкият градски електрически автомобил, който се управлява напълно сам.

Всъщност Verne ще бъде самостоятелна компания, а автомобилите ѝ ще разполагат с автономност от ниво четири. Автономното такси е изградено върху изцяло нова платформа, която е проектирана така, че на първо място да бъдат безопасността и комфортът.

Verne ще бъде двуместен и от снимките на интериора става ясно, че няма да разполага с волан, а с огромен 43-инчов екран, а усилията на инженерите са били насочени към удоволствието на пасажерите при пътуване.

От Verne дори твърдят, че интериорното пространство на автономното им такси е по-голямо от това в Rolls-Royce. Дизайнът е наистина футуристичен, а едно от доказателствата е, че вратите се отварят настрани с плъзгане.

Rimac Campus - кампусът за 200 милиона евро, който се строи в Хърватия

Кампусът за 200 милиона евро, който се строи в Хърватия

Един наистина вълнуващ проект

Идеята е Verne да бъде пуснат в продажба през 2026 г. в Хърватия. Плановете са скоро след това да бъде разпространен в Европа и Близкия изток. От компанията дори твърдят, че вече имат подписани договори с цели 11 града, в които футуристичните таксита да се движат, пише Electrek.