За този проект може да се каже, че бележи важна стъпка в развитието на един от най-вълнуващите градове в Европа.

Wieliczka - един подземен свят от сол в близост до Краков, Полша

Една от най-красивите солни мини

Из подземния свят на Wieliczka в Полша

И по-точно - Европейският съюз може да се похвали с нов рекордьор, а именно - най-високата сграда. И за да сме дори още по-точни - тя се намира във Варшава, Полша и се нарича Varso Tower.

Преди нея рекордът държеше Commerzbank Tower във Франкфурт, Германия с височината си от 259 метра. Сега обаче сградата в Полша я изпреварва - конструкцията се издига на цели 310 метра. На нейните 53 етажа съвсем скоро ще се помещават офиси, ресторанти, както и две площадки за наблюдение. Цялата площ на Varso Tower е 70 000 квадратни метра.

Проектантите на небостъргача е архитектурното студио на Норман Фостър Foster + Partners, които смятат, че той ще даде "силен, положителен принос за този прекрасен град". "Надяваме се, че ще се превърне в център за местен и международен бизнес и символ на съвременна Полша", споделят от студиото.

Любопитно за сградата е още, че е наречена на латинското име на Варшава и, както се очаква, е разположена в нейния център. А в самия център на Varso Tower пък като "социално сърце" на проекта действа затворен площад.

Дървета и пейки осигуряват спокойна обстановка както за наемателите на сградата, които да могат да си почиват, така и за обществеността, която има достъп до близките магазини и предприятия през площада. За посетителите отворена ще бъде също и платформата за наблюдение на 53-ия етаж, която е достъпна чрез два панорамни асансьора.

Торино, Лион, Рейн-Рур и най-богатите европейски градове

Богатите, но не толкова популярни европейски градове

За всекиго по нещо

Другото забележително на Varso Tower е изцяло озеленения бар с тераса на 49-ия етаж. И той е рекордьор - най-високата градина във Варшава, пише Architectural Digest.