Тази седмица сме се закотвили в София и няма да мърдаме, не само защото е студено и никъде не ни се ходи, а и защото в столицата се задава едно специално събитие, посветено на ракията. Като страстни почитатели на тази напитка, няма как да го пропуснем.

Уикенд в Горна Арда

Уикенд в Горна Арда

Бягство сред природата

И кога, и къде, и какво

Balkan Rakia & Spirits Fest ще се състои за седма поредна година на 29 и 30 ноември 2019 г. в зала 7 на НДК.

В рамките на фестивала ще опитаме от над 400 вида ракии и други напитки от Балканите и света от български и чужди производители.

Ракиите

Те ще бъдат представени както от вече познати ни вкусове, така и абсолютно нови продукти. Своя продукции ще представят дестилерии от Македония, Сърбия, Турция, Гърция, Албания и други. Своя дебют ще направят изложителите от Китай, Хърватия, Черна гора и други.

Организаторите на фестивала приканват задължително да опитаме сръбската Zestoka Zemunska дюлева и крушова ракия.

Изключително трудната задача да създадат отлежала кайсиева ракия, много успешно е изпълнила и сръбската дестилерия Stara Pesma, които представят премиум продукта си -  отлежалата три години Stara Kajsija.

Освен познатите и обичани видове на македонската ракия с марка Тиквеш, на изложението ще има бяла и жълта ракия Стара Кука.

Българските производители на изложението ще са повече от 20. Един от акцентите несъмнено е ракията Солитер Сингъл Барел Отлежала Мускатова Гроздова Ракия, за стареенето на която е подбрана специална бъчва от френски дъб, където тя отлежава повече от пет години. Едно от бижутата е и Прасковена Ракия Premium Reserve на Исперих.

Снимка 455007

Източник: Facebook / Rakia and Spirits Fest

Ще могат да се дегустират и експериментални ракии от пъпеши, малини, стафиди, тиква и фурми.

Коктейлите с ракия

Новият коктейлен бар Herbarium Cocktails очаква любителите на нестандартните ракиени предложения. Един от авторските коктейли Apple Indrsishe Sour е ракиен коктейл със сироп от ябълки, индрише и шафран.

Другото свежо предложение е ракиеният Old Fashioned с пестил от кайсии и тинктура от къри.

Нещо различно 

Беларуски Самагон, ракия от облепиха, джин от шипки, канадски джин с шест билки от арктическия регион, кореноплодна баварска ракия, билков ликьор, испански ликьор с 43 съставки са още някои от напитките, които ще можем да опитаме на фестивала тази година.

Снимка 455006

Източник: Facebook / Rakia and Spirits Fest

И още дейности

За тези, които искат да научат повече за производството на ракия, Balkan Rakia & Spirits Fest ни дава възможност да участваме и в мастър класове. Ще се проведе конкурс "РАКИЯ - изборът на бизнеса", в чието жури ще участват специално поканени представители на сектора.

Уикенд на язовир "Душанци"

Уикенд на язовир "Душанци"

В прегръдките на Средна гора и Стара планина

Тази година организаторите са предвидили и зона с храна и мезета, както и музика на живо с Еcho Balkan Samba.

Balkan Rakia & Spirits Fest 2018 г. ще се състои

от 29 до 30 ноември в НДК зала 7 от 14 до 21 ч.

Еднодневен билет - 20 лв, двудневен билет - 30 лв и ВИП пакет - 45 лв ( с билета получаваме като подарък стъклена брандира чаша, вода и три токена за премиум и ексклузивните напитки на фестивала)