Когато говорим за 3D принтери, в съзнанието ни най-често изплуват картини на огромни съоръжения, които принтират къщи, или малки джаджи, които възпроизвеждат миниатюрни частици с невероятна точност.

3D принтирането несъмнено ще е част от бъдещето ни, като технологията вече помага за създаването на революционни решения в областта на медицината. 

Наскоро учени са успели да създадат първият мобилен принтер, който принтира кожа директно върху отворени рани или изгаряния.

Технологията е точно толкова футуристична, колкото звучи, и многократно ускорява възстановителния процес на тъканите при сериозни наранявания.

Джаджата използва смес от клетки, извлечени от пациента, и специален хидрогел. Не е ясно точно как работи сместа, но ефектите й са налице.

Снимка 410712

Източник: Institute for Regenerative Medicine

Принтираната течност изгражда подобни на кожа слоеве, които запечатват раната и помагат мястото около нея да се възстанови по-бързо и ефективно.

Принтерът е снабден със специални сензори, които идентифицират с огромна прецизност местата, където трябва да бъде нанесена течност, и определят точното необходимо количество. 

Подобна технология напълно елиминира нуждата от присаждане на здрава кожа от други части на тялото на пострадалия, както обикновено се случва при сериозни наранявания.