Малко хора знаят, но през последните години има една категория уреди, които се развиват по-бързо и повече от мобилните телефони. Става въпрос за хладилниците. Ако не сте стъпвали в магазин за домакински уреди от известно време, вземете лист и химикалка и си записвайте.

Кои хладилници са най-добрите? Всичко зависи от нуждите и вкусовете на всеки. Теорията казва, че ерген, който не е свикнал да си готви много и яде повече в града, има различни нужди от едно голямо семейство, но животът е доста по-пъстър и сложен от това елементарно обяснение.

Преди да започнете да търсите сред хилядата и един различни видове, трябва да вземете предвид размера на предпочитания от вас хладилник. Това не е решаващ фактор, защото нетният капацитет на хладилника е по-важен, но не пречи да знаете какви видове хладилници има в зависимост от височината.

Под 150 см

В тази категория попадат минибарове и хладилниците за вграждане под кухненския плот. Те не се срещат често в българските домове, но ако сте от хората, които рядко използват хладилника, това може да бъде идеалното решение за вас, ако искате да спестите пари.

От 150 см до 170 см

Това е категорията на малките хладилници. Препоръчително решение за хора, които живеят сами в гарсониера.

Снимка 502442

Източник: iStock

От 170 до 185 см

Категорията на средните хладилници. Един от най-често срещаните варианти, особено когато стане дума за хладилници с две врати.

От 185 см до 195 см

Големи хладилници с достатъчно големи размери за многочленни семейства.

Над 195 см

Вече не говорим за обикновени хладилници, предназначени за всеки дом. Освен огромните цени, този тип хладилници не са никак практични за едно семейство.

Тази класификация има само ориентировъчна стойност, защото когато става въпрос за хладилници, повечето хора ги избират по други критерии. Като например броя на вратите.

Снимка 502447

Източник: iStock

Хладилници с една врата

Внимание! Това са само хладилници, без отделение за фризер. Дори и така обаче те имат свой собствен пазар, особено сред хората, които купуват храна всеки ден и които вече имат отделен фризер или фризерна ракла в другия край на къщата. Намират се в три формата: минибар, за вграждане под кухненския плот и традиционни уреди с голяма вместимост.

Хладилници с две врати

Доскоро те бяха най-търсените хладилници и все още са добро решение за много хора. Те са икономични, но от ергономична гледна точка има какво още да се желае, защото горната им част е отделена за фризера, а плодовете и зеленчуците са в краката. Те са предпочитани в много горещи райони, където фризерът се използва по-често.

Снимка 502443

Източник: iStock

Комби хладилници

Също с две врати, но имат фризер в долната част, а зеленчуците и плодовете са на по-достъпно място. Такива се срещат все по-често в българските домове, понеже предлагат най-функционалните решение от много гледни точки. Имат добро съотношение цена/качество и са много икономични, ако трябва да помислим и за разхода на енергия.

Хладилници Side by Side

Известни още и като "американски хладилници" - това са хладилници с две вертикални врати, с фризер отляво и хладилник отдясно. Те имат дозатор за студена вода и лед и са интересна опция за големи семейства, поради изключително голямата си вместимост.

Макар че има и други видове хладилници, някои от които са варианти на посочените по-горе, тези четири категории са най-разпространени и най-търсените. Кой от тях ви грабна окото?