За нас и за още много хора по света октомври си е месецът на тиквата. Но не Хелоуин е единствената причина за това.

Tиквата, полезните ѝ свойства и защо да я консумираме

Полезните свойства на тиквата

Дори семките ѝ са здравословни

Но пък в САЩ, където празникът е на доста голяма почит, купуването на тиква се извършва основно за декорация за Хелоуин. Е, сигурно правят и някоя друга крем супа, но това е друг въпрос.

Оказва се обаче, че тази година положението с тиквите в Америка не е никак оранжево, така де, розово. Според Лира Марбъл, която е сред големите производители на тикви в Калифорния, има недостиг, който тепърва ще се усеща. И не само в Калифорния, а в цялата страната. 

Снимка 316729

Източник: iStock

Причината според нея се корени в продължителните суши през лятото. Заради недостатъчното количество тикви, което тя е успяла да отгледа във фермата си, ѝ се е наложило да купува от Орегон.

В което няма лошо, но пък по този начин ще има увеличение на крайната цена на тиквите. Пред ABC друг производител на тикви казва, че заради липсата на вода тази година много от фермите са решили да засадят количество, което се равнява на половината от обичайното.

Но пък в крайна сметка всичко това не означава, че хората няма да могат да си купят тикви, дори да искат. Просто запасите и изборът със сигурност ще бъде по-ограничен.