Социалната мрежа TikTok непрекъснато увеличава последователите си. Една от причините са предизвикателствата, които често са опасни и водят до някои, меко казано, странни тенденции. Използването на лубриканти като основа за грим е само един от многобройните примери.

Khaby Lame, Каби Лейм, ТikTok и как се става милионер, без да кажеш нито дума

Да станеш милионер, без да кажеш нито дума

В TikTok всичко е възможно

Според нов доклад обаче TikTok може да се окаже причина за далеч по-сериозни проблеми, особено сред тийнейджърите, най-активните почитатели на приложението.

Експерти от най-добрите педиатрични болници в САЩ, Австралия, Канада и Великобритания са отчели скок в броя на младите пациенти с двигателни разстройства от началото на пандемията, включително тикове.

Снимка 550803

Източник: iStock

Редица изследователи са забелязали една и съща тенденция - повечето тийнейджъри са гледали редовно видео клипове в TikTok и са проявили синдром на Турет. Това е разстройство на нервната система, свързано с повтарящи се неволни движения или словесни изблици.

Но според невролога Доналд Гилбърт от Детската болница в Синсинати другата причина за тази неприятна тенденция е пандемията. Социалната изолация допълнително е изострила физическите симптоми на психологически стрес при младите пациенти, които вече са били диагностицирани с депресия или тревожност.

TikTok и новите рекорди на компанията

Новите рекорди на TikTok

Над три милиарда сваляния

Все пак, не всички експерти са категорични, че главният виновник за синдрома на Турет е TikTok. Доктор Гибърт уточнява още, че са регистрирани деца, които са посещавали редовно социалните медии и са развили тикове, както и такива, които нямат достъп до приложенията и въпреки всичко са проявили същите симптоми, съобщават още от Paper.