TikTok бе един от феномените в света на социалните мрежи през 2019 г., след като само за няколко месеца приложението се превърна в едно от най-популярните в App Store и Google Play.

Apple, iOS и най-популярните приложения за 2019 г.

Кои са най-популярните iOS приложения през 2019 г.

Някои нови имена влизат в списъка

TikTok е апликация за споделяне на забавни видеа и изпращане на съобщения, която завладя телефоните на подрастващите, но не само.

Вчера обаче разследване на американските власти и New York Times разкри, че приложението служи като средство за шпионаж и следене от страна на Обединените арабски емирства, където то се появи за първи път.

TikTok моментално се превърна в хит в ОАЕ след появата си през юли, което се дължи най-вече на това, че приложения като Skype и WhatsApp са блокирани на територията на страната.

Снимка 458858

Източник: GettyImages

Веднага след разкритията за следенето, Apple и Google махнаха програмата от онлайн магазините си. Google обяви, че TikTok нарушава "неназовани правила" в Google Play, а от Apple "все още провеждат собствено разследване".

За момента не става ясно как точно ОАЕ печели от информацията, събрана чрез TikTok, но пък бе съобщено, че не става дума за тайни механизми на следене.

В приложението не е имало скрит софтуер и самото то не е правело нищо, което потребителите не са знаели.

Както повечето популярни приложения за съобщения, TikTok изисква достъп до камерата, микрофона, календара, контактите, снимките и локацията на смартфона.

Според разкритията на NYT и САЩ, тези данни са били използвани за масово следене на потребители по цял свят, без да става ясно защо и с какви цели.

Как Apple и Google помагат за следенето на жени в Саудитска Арабия

Как Apple и Google помагат за следенето на жени в Саудитска Арабия

Тежка форма на дигитален патриархат

От TikTok не адресираха проблема, но публикуваха блог пост в сайта си, в който се съобщава, че изтеглянето на програмата от Google Play и App Store се дължи на "техническа грешка".