След ужасната 2020 г., която преживяхме, сега се чудим какво още можем да очакваме през новата година. Има обаче хора, които не оставят живота си в ръцете на съдбата и се подготвят подобаващо за различни катаклизми и застрашаващи ситуации, дори за края на света (който така и не идва, въпреки многобройните прогнози).

Закупуването на пространства за живеене и оцеляване в луксозни бункери в различни точки на света е последната мания на хората с финансови възможности, които не разчитат на случайността и винаги гледат няколко хода напред.

Подобни убежища съществуват от години и се различават значително от тези, които правителствата създават и поддържат за своите граждани. Тук говорим за лукс и технологии от най-високо ниво, които са само за богоизбрани, решени да оцеляват дори след ядрена война или зомби апокалипсис.

Снимка 513965

Източник: Facebook / People's Daily China

The Oppidum

Определян е като "най-големия бункер за милиардери" в света. Разположен на над 30 хиляди кв.м., комплексът се състои от надземно ниво с голф игрище, хеликоптерна площадка и автоматична отбранителна технология. Разбира се, най-интересната част е под земята.

Бункерът може да издържи на ядрена атака или на най-опустошителните природни бедствия. Може и да гарантира на обитателите си начина на живот, на който са свикнали, в продължение на цели 10 години.

Предприемачът на недвижими имоти Якуб Замразил купува The Oppidum през 2013 г. от чешкото правителство и го превръща в това, което е днес. Има един голям апартамент от 627 кв.м. и седем по 160 кв.м.

Те наподобяват тези в най-луксозните хотели по света и гарантират всички необходими удобства. Стаите разполагат с екрани, вместо прозорци, които създават илюзията, че сме над земята и имаме красива гледка. Всеки апартамент има и своя баня с джакузи.

В общите части е изградена градина със стимулирана слънчева светлина. Разполага и с басейн, и със SPA център. Разбира се, има и фитнес с цялото необходимо оборудване за поддържане на перфектна форма.

Помислено е и за забавленията, като са изградени бар, кино, зала за билярд, изба с хиляди бутилки, както и библиотека. Не липсват и голяма конферентна зала, както и медицински център. Говори се, че един милиардер е закупил целия бункер, за да може при необходимост в него да се настанят семейството му и най-близките му приятели.

Survival Condo

Отиваме отвъд океана, в Канзас. Този бункер разполага с 20 000 кв.м. луксозни подземни жилища и общи части. Цените на апартаментите от 1.5 милиона долара и стигат до 4.5 милиона долара за мезонет от 3600 квадрата.

Вратите на бункера, които са над земята, тежат по осем тона всяка и издържат на атака с ядрено оръжие, торнадо, приливна вълна и всичко друго, което можем да си представим. Жителите на комплекса могат да го обитават в продължение на максимум пет години.

За да се осигури прехраната, е изградена хидропонна ферма за пресни плодове и зеленчуци, а жителите могат да отглеждат риба в резервоари за аквакултури.

Всяко жилище е напълно обзаведено, и то дизайнерски. Оборудвано е с масажни столове, 50-инчови LED телевизори и виртуални прозорци. Има и кухни с всичко необходимо за едно домакинство.

В бункера има импровизирано училище за малки и големи, богата библиотека, голям басейн, стена за катерене, фитнес зала и голям киносалон. Разполага и с кучешки парк, така че богаташите могат да вземат и домашните любимци със себе си.

Safe House

Този бункер в Полша е първият в света, който гарантира защита и от зомби апокалипсис. Отличава се и с това, че не е под, а над земята. Сградата има форма на бетонен куб, като някои от външните стени са подвижни.

Къщата се "отваря" и източните и западните стени се придвижват към външната ограда, за да се създаде двор. Той позволява на обитателите да се наслаждават на красивата гледка наоколо.

Когато е затворена, конструкцията може и да не изглежда никак приветлива, но нали сигурността е на първо място. Този бункер не разполага с повечето екстри на предходните два, но има красив плувен басейн и възможността да се насладим на истинска слънчева светлина. Когато зомбитата не са наблизо, разбира се...

Vivos Europa One

Някои го определят като "най-доброто бягство от Страшния съд". Този бункер в Германия е трансформирано убежище от времето на Студената война. Издълбан от твърда скална основа, подземният заслон е вграден дълбоко в планина от варовик. Може да издържи на ядрена експлозия от близко разстояние, самолетна катастрофа, тежки наводнения и земетресения, както и биологични и химически атаки.

Бункерът все още е в процес на довършване. Разполага с площ от 21 172 кв.м., разделени на отделни жилища от по около 5000 кв.м. С тях могат да се сдобият само хора, получили специална покана, а цената е около пет милиона долара.

Купувачите имат свободата да персонализират своето пространство и да избират между екстри като частен басейн, киносалон, фитнес зала или пък огромен аквариум в спалнята. Компромис с качеството не се прави. Внедрени са и най-модерните технологии - от 4K телевизори до интелигентна автоматизация на всичко.

Изграден е и голям общ басейн, както и подземна градина с изкуствена слънчева светлина. За религиозните има и параклис, в който да се молят за оцеляване. Киносалонът, библиотеката и барът с малка пивоварна също са част от предлаганите екстри в общите части, предава Love Money.

Интересна е и идеята за своеобразен Ноев ковчег в бункера. За целта, Vivos Europa One ще има собствена зоологическа градина със специално подбрани животни - за да се гарантира тяхното оцеляване в случай на масово изчезване. Освен това, комплексът ще включва мини музей и стая за артефакти, както и хранилище за ДНК и семена на различни растения.