Тараджи П. Хенсън се радва на богатство, слава и творчески успехи. Тя има номинация за Оскар за "Странният случай на Бенджамин Бътън", признанието на критиците за "Скрити числа" и "Златен глобус" за ролята си на Куки Лайън в телевизионния сериал "Империя".

И в същото време се бори с тревожност и депресия. Бащата на актрисата, участник във войната във Виетнам, дълго време след това има психични проблеми. Голямата ѝ любов, бащата на синът ѝ Марсел, е убит през 2003 г. Тоест при нея всичко е лично. 

В четвъртък 50-годишната актриса, която говори открито за своите лични борби, получи награда на семейна фондация "Ръдърман" в Бостън за работа ѝ за прекратяване на стигмата около психичните заболявания.

Снимка 499819

Източник: GettyImages

"Окей е да не си окей", пише актрисата в имейл до Associated Press. "Кажете на някого. Вашата уязвимост всъщност е вашата сила".

През 2018 г. тя учредява фондация "Борис Лорънс Хенсън", чиято цел е да не позволява хората с психични заболявания да бъдат стигматизирани, особено чернокожите, които според нея по-рядко търсят професионална помощ. 

В условията на пандемия, фондацията активно помага на афроамериканците, засегнати от COVID-19 да получат достъп до безплатна онлайн терапия. Тя покрива разходите за терапевтични сесии на кандидати в нужда. Досега са предоставени над 3000 терапевтични сесии на над 600 души, пише Еntrepreneur.

View this post on Instagram

on

"Когато моделите за подражание и влиятелните лица като Тараджи са толкова открити за собствения си опит с психични заболявания, това може да вдъхнови милиони хора да приемат собствените си проблеми с психичното здраве и да намерят здравословни начини да се справят с тях", казва пред Associated Press Джей Рудърман, президент на фондация "Рудерман", която работи за повече възможности за хората с недъзи.