Ако в небето над дете, родено тази година, в момента може да наблюдаваме около 250 звезди, то когато детето вече е на 18, най-вероятно ще виждаме едва около 100. Така най-грубо могат да се обобщят данните от мащабно ново изследване.

Градовете, светлинното замърсяване и как влияе на естествения цикъл на растенията

Още една вреда от светлинното замърсяване

Как светлината обърква дърветата

Темата му е светлинното замърсяване, а автори са учените от Немския изследователски център за геонауки в Потстдам. "Ще виждаме все по-малко звезди", казва простичко д-р Кристофер Киба пред ВВС.

Проучването събира данни в продължение на 12 години с помощта на онлайн проекта Globe at Night. В него любители астрономи от цял свят вкарват данни за това колко звезди са избрали през изминалите години.

Снимка 603506

Източник: iStock

Заключенията на Киба и екипа му са, че Земята става с около 10% по-светла всяка година в резултат на всякакви нови изкуствени източници на светлина. "Като видят снимки от Международната космическа станция на Земята през нощта, хората обикновено са впечатлени от "красотата" на светещите градове, все едно това е коледна елха.

Снимка 603505

Източник: iStock

Те не осъзнават, че това са снимки на замърсяване. Това е все едно да се възхищаваме на цветовете на дъгата, които се получават, когато бензин плува във вода, без да осъзнаваме, че става дума за химическо замърсяване."

Коментарът е на изследващите светлинното замърсяване Фабио Фалки и Салвадор Бара и показва реалния проблем с този тип замърсяване. Д-р Киба пък напомня, че то не влияе само на това как виждаме звездите, но и на човешкото здраве, като например качеството на съня ни.

Снимка 603508

Източник: iStock

Той изтъква, че за голяма част от проблема допринася LED осветлението. "Макар то да обещаваше да намали консумираната енергия и да подобри осветеността през нощта, реално светлинното замърсяване стана повече. Колкото по-евтино и добро е осветлението, толкова повече хората се пристрастяват към него", казва ученият пред ВВС.