Обикновено хората се делят на два типа - "ранни птици" и "нощни птици". Както сами знаем, тези които стават рано, не обичат да стоят до късно през нощта, а тези които си лягат призори, спят до обяд, и така им харесва на всички. 

Наскоро учени откриха, че хората, които сами се събуждат по-рано сутрин, е по-малко вероятно да развият проблеми с психичното здраве в бъдеще.

Проучването, проведено от изследователи от редица университети във Великобритания, САЩ, Холандия, Германия и Австралия, е публикувано в научно списание Nature Communications.

Снимка 403542

Източник: iStock

За целите на своето разследване, екипът разглежда данни от почти 700 хиляди индивиди, за да определи как генетичният състав на човек влияе на неговия естествен циркаден ритъм и състоянието на психичното му здраве.

Учените успяват да определят 351 генетични фактора, които могат да повлияят на това дали човек има склонност да се събужда рано сутрин, или да си ляга късно през нощта.

Изследователите оценяват гените на хората, заключавайки, че има силна връзка между тяхната ДНК и способността да се измъкнат от леглото рано сутрин.

Снимка 403541

Източник: iStock

Резултатите показват също, че хората, които се определят като ранобудни, е по-малко вероятно да имат проблеми с психичното здраве като депресия или шизофрения.

Събуждането, закуската и грешките, които да не правим сутрин

Сутрешните навици, които провалят деня ни

Утрото невинаги е по-мъдро