Пентагонът, централата на Министерството на отбраната на САЩ във Вирджиния, е най-голямата офис сграда в света повече от осем десетилетия. Но вече не. Тази титла наскоро е изтръгната от Surat Diamond Bourse - наскоро открита платформа за търговия с диаманти в Западна Индия.

Microsoft Mesh, Teams и какво представлява виртуалният офис

Какво представлява VR офиса на Microsoft

Работа във виртуална среда

Суратската диамантена борса се състои от девет кули, всяка с 15 етажа, свързани помежду си. Според Morphogenesis, архитектурната фирма, която стои зад нейния дизайн, сградата обхваща 660 451 квадратни метра офис площи, надминавайки площта на Пентагона, който разполага с 620 000 квадратни метра.

Както подсказва името, основната дейност ще бъде търговия с диаманти, където ще се помещават офисите на над 4500 търговци на диаманти. В Surat Diamond Bourse също така ще помещава първия по рода си диамантен мол, включително 27 шоурума за диамантени бижута.

Построена с мисъл за околната среда, не във всички помещения има климатици, сградата е ориентирана да увеличи максимално естествената вентилация от вятъра и разполага с широк набор от слънчеви панели на покрива си. Ослепителната постройка трябва да се превърне в центъра на Diamond Research and Mercantile City (DREAM), развиващ се бизнес район в Сурат. В момента голяма част от околния пейзаж е просто разчистена земя и няколко нови обекта, но районът има амбициите да се превърне в диамантената столица на света.

Индия дори не е сред първите 10 производители на диаманти в света, но град Сурат се издигна до важен център в търговията с диаманти, където се шлифоват 90 процента от обработените диаманти на планетата. В миналите години търговците на диаманти трябваше да пътуват 241 километрана юг до Мумбай, за да правят бизнес, но Surat Diamond Bourse се надява да спести това пътуване и да предложи на търговците дестинация за търговия на едно място.

Съществуват обаче някои резерви, че мегакомплексът за търговия с диаманти по-скоро предлага бляскава визия, но не е особено смислен, според The Times of India. По неизвестни причини Kiran Gems - индустриален гигант, който изиграва ключова роля в развитието на сградата, премества своя щаб обратно в Bharat Diamond Bourse в Мумбай само три месеца след като се помещава в Surat Diamond Bourse.

Това води до някои спекулации дали големият план няма да се провали пред лицето на конкуренцията от Мумбай. "Винаги има съпротива срещу промяната. Дори плановете за Сурат да не се случат днес, мястото ще напредне в рамките на пет години", казва Техмасп Принтер, главен изпълнителен директор на Международния гемологичен институт.

Пентагонът, НЛО, извънземните, докладът за необясними небесни феномени и какво да очакваме от него

Има ли извънземни - Пентагонът готви доклад

Все още знаем малко за него

"Добрата новина е, че инфраструктурата от световна класа е готова. Сега градът трябва да набере скорост, да осигури по-добра свързаност, да има хотели, болници и училища", добавя той пред IFL Science.