Ако отглеждате коте вкъщи, то най-вероятно знаете, че неговата котешка храна трябва да бъде богата и пълноценна на хранителни вещества като тази на Royal Canin. Има различни видове храна за любимите ни домашни животни, но не всяка една от тях е напълно подходяща. Домашните котки имат по-малко активност през деня, не ловуват вкъщи и хранителният им режим трябва да бъде съобразен с това. Ще разгледаме особеностите на сухата и на мократа котешка храна по-долу.

Калоричност при котешката храна

Котките имат нужда от много протеин и много калории, защото изразходват огромно количество енергия. Тяхното движение през деня е свързано с много игри, тичане и подскачане от място на място. Когато избирате храна за вашето коте, потърсете такава, която е високо качество. Те са разработени от специалисти, които внимателно са проследили енергийната нужда на домашните котки и са създали най-правилната за тях храна.

Наличието на вода в храната

Както сами се досещате при гранулите водата е по-малко. В дивата природа котките получават най-малко 60% от нуждите си от вода директно от месото на плячката си. Това диктува колко влага трябва да съдържа храната на всяка домашна котка.

Сухата храна съдържа само 6 до 10% вода. Тъй като котките имат много висока толерантност към жажда, те може дори да не пият прясна вода. Това означава, че те по същество се лишават от вода всеки път, когато похапват.

Използването на растителен протеин

Много растителни протеини се използват в храните за котки. Те са ценен източник на протеини (и съответно аминокиселини), мазнини, въглехидрати, фибри, витамини и минерали. Термичната обработка на скорбялата или т.нар. нишесте, позволява тя да се вложи под такава форма в храните за котки, че да бъде по-добре усвоима, а това от своя страна има значение за максимално лесно използване на хранителните вещества от храната. Растителните протеини са всъщност по-лесно разградими за организма от животинските. В храната е нормално да се съдържат протеини, които не се разграждат от организма и в резултат на престоя им в дебелото черво настъпват гнилостни процеси и се образува голямо количество газове. При подбирането на висококачествени и лесно усвоими протеини се намалява мириса и обема на изпражненията, което има важно значение за собствениците на котки, които живеят само вкъщи.

Снимка 605671

Източник: Envato

Витамини и минерали

Сухата храна съдържа витамини и минерали, като то отново е съобразено с нуждите на котките. Мокрите храни, заради консистенцията им, могат да бъдат по-малко калорични. В тях се влагат и два вида витамини, които се използват: мастноразтворими и водоразтворими.

Витамините B (тиамин, рибофлавин, пиридоксин, пантотенова киселина, ниацин, B-12) и витамин C са водоразтворими. Котките се нуждаят от тези витамини, тъй като те подпомогнат имунитета, растежа и развитието, както и помогнат на органите да функционират правилно. За да подберем най-добрата храна за нашата котка е необходимо да направим свое проучване кои марки храни правят клинични проучвания как продуктите се приемат от котките и кучетата.

Какво трябва да съдържа перфектната котешка храна за домашни котки

Списъкът с хранителни вещества, необходими за котките, включва вода, протеин, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали. Тяхното съотношение зависи от породата на котето, неговата възраст, здравословно състояние и още редица неща. Независимо дали котката ви живее на закрито или на открито, тя се нуждае и от минерали и витамини. При процеса на производство на готови гранули витамините и минерали се влагат в последния етап от производството, защото някои от тях са термолабилни и е възможно да се разрушат, ако бъдат вложени на по-ранен етап.

За да избегнете прехранването на котката ви, претегляйте размера на порциите при всяко хранене. Следвайте насоките за дозиране на опаковката на котешката храна, за да разберете колко трябва да бъде всяка порция. Както по-горе споменахме, висококачествените храни много внимателно прецизират рецептите си, както и дажбите и можете да им се доверите на препоръчителния грамаж на ден.

Винаги когато трябва да избирате храна за котката ви, се спирайте на висококачествената храна. Специалистите влагат всички необходими хранителни вещества, които ще поддържат вашето коте здраво и игриво. По този начин вие няма да се притеснявате за неговото здравословно състояние, нито дали му давате пълния набор от храни за оптимален растеж. То ще расте безгрижно, а вие ще се наслаждавате на усещането да имате здрав домашен любимец.