Ако имаме тераса, на която гледаме цветя, вероятно вече отдавна сме ги прибрали на по-топло. Зимата идва и не само ние трябва да се климатизираме към промените, а и любимите ни растения, които внасят толкова уют в мрачните дни.

Домашните растения, въздухът вкъщи и наистина ли могат да го пречистват

Наистина ли цветята пречистват въздуха вкъщи

Много са ни красиви, но...

И тъй като грижите за тях са изцяло в наши ръце, трябва да ги променим в известна степен, съобразявайки се с условията през зимните месеци. Ето няколко прости правила, които да спазваме, за да няма жертви.

Те са обобщени и валидни за стайните растения като цяло, но е добре да обърнем внимание и на индивидуалните нужди на всяко от тях в зависимост от това в коя част на света се среща обичайно.

Снимка 553778

Източник: iStock

Поливане

Звучи логично и е точно така - цветята се нуждаят от по-малко вода през зимата. Сухият въздух не само спира или намалява растежа им, но и изисква по-малко вода, за да бъдат достатъчно хидратирани.

Заради него може повърхностният слой на почвата да изсъхва по-бързо, но това не е достатъчен индикатор, че растението се нуждае от поливане. Защото, както знаем, лесно можем да причиним загниване на корените. Затова винаги проверяваме с пръст малко по-дълбоко в почвата дали също е сухо и чак тогава поливаме.

Кактусите и сукулентите могат да изкарат зимата с доста рядко поливане, но някои други растения, например тропически, все пак си изискват вода веднъж седмично например. И, разбира се, не забравяме правилото, което важи през цялата година - не поливаме със студена вода, а с такава със стайна температура.

Снимка 553776

Източник: iStock

Влажност

Ниската влажност е една от основните причини някои цветя да не преживяват зимата. Те се нуждаят от влажност на въздуха поне 50%, затова сме длъжни да им я осигурим. Най-лесният начин е да използваме овлажнител, който да поставим в близост до саксиите.

Друг трик е да поставим няколко растения едно до друго, защото те по естествен начин отделят вода и така овлажняват въздуха около себе си. Банята и кухнята също са подходящи помещения за растенията, които обичат по-висока влажност.

Пръскането на листата с пулверизатор не е особено решение на проблема, защото е само временно. Затова най-важното е да поддържаме оптимални нива на влажност на въздуха в помещенията.

Снимка 553779

Източник: iStock

Температура

Повечето растения се чувстват най-добре на температури между 18 и 25 градуса - нито много студено, нито много топло. Невинаги обаче можем да им ги осигурим. Но е важно да не ги държим нито до най-студените, нито до най-топлите точки в помещението, защото са много чувствителни на резки разлики.

Слънчева светлина

Тя е доста оскъдна през зимните месеци и трябва да се възползваме максимално от нея. Слънцето свети по-ниско и вероятно ще трябва да преместим някои саксии, за да може да ги огрява поне за час-два. 

А всеки път, когато поливаме растенията, трябва да ги завъртаме малко, за да може всяка една част от тях да с вземе своята доза слънчеви лъчи и така растежът да бъде пропорционален. Важно е също така да почистваме листата от прах, защото тя пречи на абсорбирането на слънчевите лъчи.

Домашните растения, засиленият интерес към тях и как вреди на природата

Вредата от стайните растения, за която не сме се замисляли

Природата вкъщи срещу тази навън

Диета

Повечето растения не се нуждаят от наторяване през зимата, защото това е период, в който растежът им е поставен на пауза. Затова е добре да спрем да ги торим до пролетта, за да не нарушаваме естествения им цикъл, предава The Spruce.