В последната повече от година и половина времето, което прекарваме вкъщи, се увеличи значително. Това ни накара да хванем четката или някой друг инструмент и да направим освежителен, а защо не и основен ремонт на дома.

Мушкато, петуния, иглика - най-подходящите цветя за терасата

Цветята, с които да преобразим терасата

Цветен рай у дома

Разбира се, във времето, с което живеем, интернет и в частност социалните мрежи са нашето основно вдъхновение и що се отнася до интериорен дизайн и тенденции. А някак неусетно задължителна част от всяка стая, която виждаме в Instagram, станаха естествените растения.

Когато не можем да сме навън сред природата, взимаме природата вътре при нас - това ни беше първоначалното оправдание (не че някой ни е спрял да се разхождаме по гори и поляни).

Снимка 543631

Източник: iStock

След това отглеждането на стайни растения се превърна в умение, което сякаш всеки от нас трябва да притежава - дали за да си запълва времето или просто да за може да покаже на последователите си колко добре виреят цветята у тях.

И в това на пръв поглед няма нищо лошо. Дори напротив - добре знаем кои цветя облагородяват въздуха у дома и носят късмет, затова и залагаме на тях. А тенденцията в световен мащаб е да се търсят все повече сукуленти. Те не само са много по-лесни за отглеждане и от напълно босите в тази област доскоро, но и са именно тези, които виждаме най-често в социалните мрежи.

Снимка 543630

Източник: iStock

Да, и при стайните цветя има тенденции, колкото и странно да ни звучи. Вероятно не сме се замисляли и над факта, че нашето желание да превърнем апартамента си в джунгла може да струва прекалено скъпо на природата.

В последните години се забелязва сериозен ръст в продажбите на стайни растения, а напоследък основните купувачи са на възраст между 18 и 34 години. А зад това увеличено търсене стои и голямо увеличение на производството в индустриални ферми, които все повече разчитат на автоматизация на процеса, използват все по-големи площи и все повече водни ресурси, предава Vox.

Снимка 451034

Източник: iStock

Фермите използват и пестициди и торове, за да подпомогнат растежа на продукцията, а тези химикали достигат чрез подпочвените води и до други участъци, където може да се отглеждат земеделски култури, както и до различни водоеми.

Разбира се, няма как да подминем и момента с транспортирането на вече отгледаните растения по света. Защото повечето, които можем да намерим в магазина до нас, са пропътували хиляди километри с тирове, за да стигнат до перфектното място, което сме им намерили в хола.

Поливане, почистване, наторяване и седем начина да спасим умиращо растение

7 начина да спасим умиращо растение

Нужно е малко грижи и търпение

Затова може следващият път, когато посегнем към поредната саксия, която много искаме да стане наше притежание, трябва да се замислим дали просто не сме под влиянието на всеобщата мания и дали вече нямаме достатъчно цветя у дома. Доба идея е да се научим и как да си прихванем ново цвете от клонче или листо от друго - така ще си спестим и пари.