Още при изстрелването на първите сателити за интернет на SpaceX - 60 Starlink, мнозина изразиха притеснения, че констелацията на Мъск и компанията му може да застраши други, важни за съществуването ни сателити.

Три от интернет сателитите на SpaceX са загубили контакт със Земята

Три от интернет сателитите на SpaceX са загубили контакт със Земята

Сателитите ще бъдат оставени да паднат сами

В началото на тази седмица редица световни портали съобщиха, че Европейската космическа агенция (ЕКА) е предприела действия, за да избегне сблъсък между сателита Aeolus и един от интернет сателитите в групата Starlink.

Aeolus е един от важните сателити в ниска орбита, чрез който ЕКА следи посоката на силните ветрове по земното кълбо.

Подобни намеси на ЕКА далеч не са прецедент, като през 2018 г. са регистрирани общо 28 случая, изискващи ръчна намеса при управлението на даден сателит с цел избягване на сблъсък.

Проблемът обаче е, че тепърва предстои в близкия космос да бъдат изпратени хиляди летателни апарати, подобни на тези на SpaceX, които в някакъв момент могат сериозно да нарушат маршрута на други по-важни сателити.

Илон Мъск, Starlink и какво трябва да знаем за интернет сателитите на милиардера

Какво трябва да знаем за интернет сателитите на Илон Мъск

Starlink е най-мащабният по рода си проект до момента

При инцидента от тази седмица вероятността за сблъсък първоначално е била 1 на 50 000, но малко след това се е оказало, че шансът за колизия е 1 на 1000.

Това е принудило екипът, отговарящ за Aeolus, да премести сателита на по-голяма височина чрез системите за ръчно управление.

Идеята е, че в близко бъдеще ще разполагаме с автономни системи с изкуствен интелект, които ще се грижат за трафика в ниска орбита, но дотогава можем да разчитаме най-вече на късмет, казват от Space Security Index.