Starlink е най-мащабният по рода си проект до момента, чрез който Илон Мъск цели да достави безжичен интернет до откъснати и труднодостижими райони на планетата.

Тази седмица SpaceX изпраща първите 60 интернет сателита в орбита - незначителна част от всичките над 12 000 предаватели, които Мъск планира да изпрати над Земята.

SpaceX изпраща първите си 60 сателита в орбита

SpaceX изпраща първите си 60 сателита в орбита

Starlink сателитите ще доставят интернет по цялата планета

Според думите на милиардера, услугата ще достигне първите си потребители още през 2020 г., а приходите от нея ще варират между 30 и 50 милиарда долара на година.

Илюстрация на мрежата от сателити, която Мъск иска да създаде

Източник: University College of London

Илюстрация на мрежата от сателити, която Мъск иска да създаде

Това е страхотна печалба, имайки предвид, че цялостната инвестиция в Starlink ще се равнява на около 10 милиарда долара.

Приходите от Starlink най-вероятно ще бъдат инвестирани в разработката на машини и установяването на база на Марс.

Не е ясно точно каква технология за разпространение на сигнала ще използват сателитите на SpaceX, но, според думите на Мъск, скоростта на връзката ще е с около 47% от тази на оптичните кабели.

Първите сателити ще тежат около 227 килограма и ще бъдат поставени на височина от 440 километра над Земята. Това е сравнително къса дистанция, която лесно може да бъде преодоляна от мощния сигнал на сателитите.

Поглед към Земята от 400 километра височина

Източник: NASA

Поглед към Земята от 400 километра височина

Въпреки това, потребителите на Земята ще се нуждаят от специален приемник, който ще струва около 200 долара.

Според мнозина, подобни проекти ще се превърнат в новия стандарт през идните години и всички ще започнем да използваме "глобален интернет". Как това ще се отрази на здравето, икономиката и живота ни - все още никой не знае.