На 23 май Илон Мъск и компанията му SpaceX изпратиха първите си 60 интернет сателита в орбита около Земята - част от мащабния проект на милиардера, който предвижда изстрелването на над 12 000 подобни машини.

Вчера обаче говорител на SpaceX съобщи, че три от сателитите са загубили контакт с командния център на компанията и ще бъдат оставени да се върнат на земята сами.

Според изявлението, 45 от Starlink сателитите вече са достигнали нужната височина и са напълно ефективни, пет все още се "катерят" нагоре, пет други в момента преминават последни проверки по изправността им, а други два ще бъдат преднамерено свалени, за да се тестват определени технологии по тях.

Сателитите на SpaceX се виждат от Земята

Сателитите на SpaceX се виждат от Земята

Как ли ще изглеждат те, когато станат 12 000

Никъде не се споменава обаче дали функциониращите сателити вече доставят интернет сигнал в отдалечени части на планетата, каквато всъщност е мисията им, или просто... си летят.

Не става ясно и какво е причинило дефектите при въпросните три сателита. Очаква се те да паднат обратно самостоятелно, без чужда намеса, в следващата една година, пише Business Insider.

Илон Мъск, Starlink и какво трябва да знаем за интернет сателитите на милиардера

Какво трябва да знаем за интернет сателитите на Илон Мъск

Starlink е най-мащабният по рода си проект до момента