В забързания начин на живот ни остава все по-малко време да се грижим за домашни любимци или пък цветя. Няма нужда обаче да се лишаваме от радостта и свежестта, които ни носят растенията - всеки дом е добре да има поне по едно.

Растенията у дома, пролетта, пресаждането и грижите за тях през този сезон

Пролетно съживяване на растенията

За да ни радват по-дълго

И дори пространството и светлината в дома ни да ни ограничават в избора или пък се притесняваме, че ние самите не сме достатъчно опитни, за щастие има цветя, които са подходящи за отглеждане в затворени помещения и дори не са капризни. А са добра идея и за подарък за новодомец, също начинаещ ентусиаст.

Спатифилум

Особено много в него ни привличат проблясъците в наситено зелените му листа, а когато разцъфти в бяло, е истинска наслада да се наблюдава. Определено предпочита почвата му да е леко суха, вместо да бъде преполято. Затова и да ни няма вкъщи няколко поредни дни, за цветето няма да бъде фатално.

Снимка 567183

Източник: iStock

Светлината обаче му е ценна и е добре да му осигурим място в стаята, до което достига слънчева светлина. Обикновено цъфти веднъж в годината, но ако влагата му е достатъчна, нищо чудно белите цветчета да ни зарадват и повторно.

Алое

Вероятно ви се струва на вид скучно, дори и грубовато, но алоето е истински оцеляващ и впечатлява с издръжливостта си. Стига да го огрява пряка светлина, затова най-добре да бъде поставено директно до прозорец. Лесно може да разберем кога има нужда от поливане - щом почвата му е напълно суха, дори втвърдена, време е "да пийне" вода.

Снимка 567185

Източник: iStock

Грижите, които са необходими за алоето наистина отнемат минимално време, така че спокойно може да заминем на лятна почивка без да се налага да молим съседите си да го поливат докато ни няма.

Растенията и саксиите у дома, и как да се погрижим за поливането им, докато сме на почивка

Как да не уморим цветята си, докато сме на почивка

Няколко трикове за поливането им

Сансевиера

Изглежда толкова изискано, дори аристократично с изпънатите си листа в красиви шарки в бяло, жълто и зелено, че няма как да не поискаме да го имаме в дома си. Въпреки взискателния си вид, сансевиерата изобщо не е капризна, когато става въпрос как да се грижим за нея.

Снимка 567186

Източник: iStock

И тя предпочита почвата й да е по-скоро суха и най-добре да сме умерени в поливането. Също както при други пустинни цветя от Западна Африка, отново важи правилото да осигурим добра светлина. Но действително са достатъчно издръжливи, че биха понесли и по-тъмна стая без проблем.