Лятото е тук и макар да не можем да пътуваме толкова свободно, колкото ни се иска, отново си остава въпроса с това кой ще се грижи за домашните любимци и за растенията у дома, докато ни няма. Ето няколко решения на втория въпрос.

Бутилка от вино

Този метод се ползва за големи растения, които имат нужда от редовно поливане. Взимаме бутилка на винт, пробиваме дупка в капачката й, след което я пълним с вода и завиваме добре капачката. Заравяме бутилката с гърлото надолу в саксията - това ще осигури равномерно поливане поне за няколко дни.

Вана или детски басейн

Този метод се използва, когато имаме прекалено много саксии и то - с различни големини. Махаме подложките им, подреждаме ги във ваната си и я пълним с 4-5 см вода. Така растенията ще "пият" толкова вода, колкото им е нужно. Ако нямаме вана, може да използваме детски надуваем басейн за целта.

Разделяне по групи

Ако все пак ще разчитаме на съсед или приятел да се погрижи за саксиите ни, ще е от полза да ги групираме според нуждата им от поливане. Сукулентите и кактусите можем да полеем преди ваканцията си и да ги отделим от останалите с табелка "Не поливай" например. Растенията с умерена и обилна нужда от поливане също може да отделим в специални "секции" в дома си и да оставим указания коя от колко вода се нуждае.