Коронавирусът успя сериозно да обърка живота ни и всички ние още търпим последствията от пандемията, която ни връхлетя преди година и половина и изглежда няма намерение да си ходи.

Илон Мъск, Starship и кога корабът на SpaceX изпрати хора на Луната

Промяна в плановете за Мъск и Starship

За добро или за зло

Още при първите призиви за стопиране на производството с цел запазване на човешки животи Илон Mъск се противопостави на местните създатели на закони и дори пристъпи разпоредбите им. А сега, повече от година по-късно, SpaceX е изправена пред друг негативен ефект от пандемията.

Оказва се, че заради отново увеличилия се брой хоспитализирани зад океана, които имат нужда от кислородна терапия, космическата компания не може да си набави необходимото количество течен кислород, за да върши работата си по план. Това съобщи Гуин Шотуел, президент и главен оперативен директор на компанията.

Снимка 481627

Източник: GettyImages

Течният кислород се използва като окислител, необходимо за запалването на керосиновото ракетно гориво, с което работят двигателите Merlin на ракетите Falcon 9. Смесването на горивото и окислителя става в горивната камера, където се случват химични процеси и се образуват нови молекули, включително газове.

Тези "отработени газове" могат да излязат само от дюза, вградена в задната част на ракетата. Тя упражняват сила върху ракетата, която я изтласква нагоре. Същият течен кислород се използва и в респираторите в болниците и затова напоследък доставките за SpaceX са оскъдни, предава Space.

SpaceX, новата мисия с NASA и какви животни ще полетят в Космоса

Странните животни, които ще полетят в Космоса със SpaceX

Каква е важната им задача

От компанията обаче уверяват, че няма да лишат никой нуждаеш се от подобно лечение, за да могат да продължат с космическите си планове. Шотуел обяснява, че влиянието от недостига на веществото ще се усети в следващите месеци, но засега няма яснота дали ще има промени в графика за изстрелване на Falcon 9.