През май тази година Илон Мъск изпрати в орбита първите 60 сателита, част от проекта Starlink на SpaceX, които вече разпръскват интернет сигнал отвисоко.

Илон Мъск, Starlink и какво трябва да знаем за интернет сателитите на милиардера

Какво трябва да знаем за интернет сателитите на Илон Мъск

Starlink е най-мащабният по рода си проект до момента

Както вече знаем, идеята на милиардера е да създаде плътна мрежа от общо 12 000 сателита, няколко хиляди от които ще бъдат изпратени в орбита догодина.

Вчера, 16 октомври, стана ясно, че компанията SpaceX е изпратила заявление към Международния телекомуникационен съюз (МТС), в което иска разрешение за оперирането на още 30 000 сателита за интернет.

Както първите 12 000, които тепърва ще бъдат изпратени в близкия космос, новите сателити ще са на височина от 328 до 580 километра, но не е ясно за кога се планира изстрелването им в орбита.

Важно е да припомним, че SpaceX имаше проблеми с първите си 60 сателита, след като няколко от тях изгубиха сигнала си.

Starlink, SpaceX, Aeolus и първият инцидент със сателит на Мъск

Първият инцидент със сателитите на SpaceX и Мъск е вече факт

Starlink сателит е бил твърде близо до сблъсък

При евентуален сблъсък подобни обекти могат да се окажат опасни за други, по-важни за човечеството сателити, и да причинят сривове в телекомуникациите.

Също така е добре да си припомним, че през април тази година ООН съобщи, че от 1957 г. насам в близкия космос са поставени едва около 8500 сателита - число, което силно контрастира с десетките хиляди летателни апарати, които Мъск и няколко други милиардери искат да изпратят в орбита в рамките на само няколко години.