В последните години соевите продукти се превърнаха в предпочитана алтернатива не само за веганите, то и за много хора с непоносимост към лактоза. Затова и соевото мляко и продуктите, които се произвеждат от него, можем да намерим в почти всеки магазин.

Ако все още ги гледаме с недоверие, вероятно е заради твърденията, че повишават опасността от онкологични заболявания. Това не е категорично потвърдено, затова нека се запознаем с хранителната стойност на соята.

Соята е вегетарианската алтернатива на месото, защото съдържа голямо количество протеини от растителен произход. Тя може перфектно да замести консумацията на яйца, месни и млечни продукти, риба и морски дарове.

Снимка 438833

Източник: iStock

В състава на соевите продукти са и деветте важни аминокиселини, които организмът ни не може да произведе сам, но има нужда от тях и трябва да си ги набавя с храната.

Соята съдържа фитоестрогени, заради които някои я заклеймяват като причинител на по-ранен пубертет. Учени обаче установяват, че тези вещества от растителен произход, които имат много слаб ефект. Те се съдържат и в хмела за бирата например.

Когато се консумира в умерени количества, соята не може да доведе до хормонални промени и марж в нивата на тестостерон при мъжете. 

Снимка 438834

Източник: iStock

В растението от семейство Бобови има и голямо количество фибри, витамин С и желязо, за разлика от наситени мазнини, които са много малко. По тази причина редовната консумация на соя понижава високото кръвно налягане и нивата на лошия холестерол.

Соята е една от общо 13-те храни, които помага за редуцирането на триглицеридите. За да се грижи подобаващо за здравето на сърдечно-съдовата ни система обаче, тя трябва да бъде в комбинация с други храни с подобен ефект, пише Reader's Digest.

Ако се върнем пак на връзката между соята и рака, учените са доста раздвоени. Някои казват, че умерената консумация (до две-три порции на ден) не увеличава риска от рак на гърдата. Други твърдят, че дори го намалява, защото се бори с възпаленията в организма. Изследователи от САЩ и Китай са установили, че редовната консумация на соя може да намали риска от рецидив на рак на гърдата. 

Кои хранителни добавки наистина са ефективни

Кои хранителни добавки наистина са ефективни

Истината за тях

Бобовото растение може да се окаже най-опасно за нас, ако имаме алергия към него. Тя е често срещана, но в повечето случаи в детска възраст.