В последните години соевите продукти се превърнаха в предпочитана алтернатива не само за веганите, то и за много хора с непоносимост към лактоза. Затова и соевото мляко и продуктите, които се произвеждат от него, можем да намерим в почти всеки магазин.
Ако все още ги гледаме с недоверие, вероятно е заради твърденията, че повишават опасността от онкологични заболявания. Това не е категорично потвърдено, затова нека се запознаем с хранителната стойност на соята.
Соята е вегетарианската алтернатива на месото, защото съдържа голямо количество протеини от растителен произход. Тя може перфектно да замести консумацията на яйца, месни и млечни продукти, риба и морски дарове.
Източник: iStock
В състава на соевите продукти са и деветте важни аминокиселини, които организмът ни не може да произведе сам, но има нужда от тях и трябва да си ги набавя с храната.
Соята съдържа фитоестрогени, заради които някои я заклеймяват като причинител на по-ранен пубертет. Учени обаче установяват, че тези вещества от растителен произход, които имат много слаб ефект. Те се съдържат и в хмела за бирата например.
Когато се консумира в умерени количества, соята не може да доведе до хормонални промени и марж в нивата на тестостерон при мъжете.
Източник: iStock
В растението от семейство Бобови има и голямо количество фибри, витамин С и желязо, за разлика от наситени мазнини, които са много малко. По тази причина редовната консумация на соя понижава високото кръвно налягане и нивата на лошия холестерол.
Соята е една от общо 13-те храни, които помага за редуцирането на триглицеридите. За да се грижи подобаващо за здравето на сърдечно-съдовата ни система обаче, тя трябва да бъде в комбинация с други храни с подобен ефект, пише Reader's Digest.
Ако се върнем пак на връзката между соята и рака, учените са доста раздвоени. Някои казват, че умерената консумация (до две-три порции на ден) не увеличава риска от рак на гърдата. Други твърдят, че дори го намалява, защото се бори с възпаленията в организма. Изследователи от САЩ и Китай са установили, че редовната консумация на соя може да намали риска от рецидив на рак на гърдата.
Бобовото растение може да се окаже най-опасно за нас, ако имаме алергия към него. Тя е често срещана, но в повечето случаи в детска възраст.