Този уикенд, в четири часа през нощта на 29 октомври, за пореден път ще върнем стрелките с час назад, за да се върнем и към астрономическото време. С тази промяна вечер ще се стъмва с един час по-рано, но това е само едно от очевидните на пръв поглед последствия.

Смяна на времето, как влияе на съня ни и как да подготвим тялото си за промяната

Как влияe смяната на времето на съня ни

И как да подготвим тялото си за промяната

Промяната обаче води до още редица ефекти най-вече върху здравословното ни състояние, които е добре да не подценяваме и да си дадем време за адаптация. Тези негативи се дължат в нарушението на циркадните ритми, предизвикани от смяната на времето. А тези ритми засягат всичко - от метаболизма до нивата на хормоните.

През деня слънчевата светлина кара мозъка да изпраща сигнали, които ни държат будни, активни и с ясно съзнание. През нощта циркадните ритми отговарят за производството на мелатонин - хормона на съня. А връщането на часовниците с час назад неминуемо води до нарушаване на моделите на сън.

Снимка 639071

Източник: iStock

Инсулт

Тези нарушения са сериозна предпоставка за увеличаване на случаите на инсулти, твърди проф. Ръсел Фостър от Оксфордския университет. Повишеният риск идва от повишаването и на нивата на кръвно налягане. Така между шест сутринта и 12 часа на обяд има до 50% по-висок риск да получим инсулт след смяната на времето, отколкото през останалата част от деня.

А ако ни се налага да ставаме много рано сутрин в първите дни след смяната, поставяме организма си под още по-голям стрес. Рискът се покачва значително и при хората над 65-годишна възраст.

Промените в 24-часовия цикъл на светлина повишават кръвното, което пък води до образуване на съсиреци в кръвоносните съдове и тяхното запушване. При блокиране на кръвния поток към мозъка се стига до смъртта на мозъчни клетки, което води до характерните признаци на инсулт, като неясен говор и мускулна слабост в едната страна на тялото.

Снимка 582492

Източник: iStock

Инфаркт

Д-р Джон О'Нийл, друг специалист в областта на циркадните ритми, провежда експеримент, с който доказва, че стресът, причинен от смяната на времето, може да увеличи риска от инфаркт. Той сравнява ефекта с този на джет лага след дълъг полет, при който попадаме на място в съвсем различна часова зона.

Според него, вредата е краткосрочна и ни прави по-уязвими към неблагоприятни здравословни събития в рамките на няколко дни - точно както един презокеански полет. За него много по-опасно за здравето ни в дългосрочен план е например работата на дневни и нощни смени, ефектът от която сравнява с вредата от тютюнопушенето за сърдечно-съдовата система.

анкета

Как влияе на здравето ви смяната на зимното часово време?

Виж резултати

Отрицателно, но не ми пречи 13.4%

С дни съм като сомнамбул 13.4%

Дори и да не влияе, трябва да се отмени 52.3%

То остана ли нещо, което да не влияе лошо на здравето… 20.9%

Освен това различни изследвания доказват, че смяната с лятното часово време през пролетта води до близо 25% увеличение на случаите на инфаркти през следващия понеделник, но подобен ефект не се забелязва при връщането на стрелките с час назад.

Снимка 340698

Източник: iStock

Депресия

Освен чисти физически, ефектите от нарушението в циркадните ритми могат да имат и психологически проявление. Според изследване от 2018 г., това са най-често депресия, тревожност и биполярно разтройство. Освен това недостатъчното количество сън влияе негативно на настроението ни, предава Daily Mail.

Когато говорим за зимното часово време, идването му може да задълбочи проявите на сезонните депресивни състояния, които в този случай се дължат на по-малкото слънчева светлина, която получаваме през деня. Тези състояние са по-често срещане при подрастващите, жените и хората, предразположени към чести промени в настроението.

Циркадните часовници в тялото ни и колко важен е синхронът им за дълголетието

Как да постигнем пълен синхрон в тялото, за да забавим стареенето

Прости правила с голям ефект

Алцхаймер

Според различни експерти, симптомите на болестта на Алцхаймер могат да се влошат при смяна на времето напред или назад. И тук отново като причина се изтъква объркването в циркадните ритми, което води и до нарушения в мозъчната дейност.