Основната причина за налагането на търговските забрани върху Huawei от страна на САЩ бе, че компанията има връзки с китайското правителство, които могат да се превърнат в заплаха за националната сигурност на западната държава.

Facebook, Huawei и защо социалната мрежа обърна гръб на компанията

И Facebook обърна гръб на Huawei

Какви промени предстоят

Тази седмица Bloomberg съобщи, че разполага с данни, свидетелстващи за именно такива отношения и нещо повече дори - оказва се, че компанията е имала вземане-даване с армията на Китай в поне 10 различни проекта.

Един от тях се е фокусирал върху разработването на технологии и методи за класифициране на човешки емоции въз основа на коментари под видео материали в интернет.

За друг от проектите се твърди, че е имал за цел да подобри събирането и анализирането на данни от сателити и координатни системи.

За останалите съвместни начинания на Huawei и китайските служби засега няма информация.

Малко след оповестяването на откритията от Bloomberg, от Huawei съобщиха, че нямат никакви официални взаимоотношения с правителството на Китай и компанията "произвежда само комуникационни продукти, които са отговарят на законовите стандарти по света".

Компанията също така отрича, че е имала информация за индивидуални връзки на служителите си с армията и държавните учреждения на Китай.

Huawei предвижда огромен спад в продажбите на смартфони

Huawei предвижда огромен спад в продажбите на смартфони

Не е ясно дали Honor 20 изобщо ще се появи