Преди малко повече от три години Xiaomi шокира всички с обявяването на плановете си да влезе в света на автомобилостроенето.

Xiaomi SU7 - рекордните продажби на електрическия автомобил на корейската компания

Електрическата кола на Xiaomi се продава като топъл хляб

Xiaomi SU7 е вече в продажба в Китай и поръчките валят

Тогава бе създадено подразделението Xiaomi Automobile, а само преди няколко седмици се случи и немислимото за критиците на китайския производител на смартфони - Xiaomi представи официално първата си електрическа кола.

Интересът към SU7 в Китай бе толкова голям, че за по-малко от половин час компанията получи над 50 000 поръчки. След представянето в социалните мрежи се споделяха видеа на хора, които са имали възможността да се докоснат до SU7. И отзивите бяха повече от положителни за качеството на интериора и цялостното изпълнение.

Разбира се, би било наивно да смятаме, че Xiaomi ще спре само с един модел, защото това няма да се случи. Според източници на Bloomberg, китайската компания вече подготвя втория си модел, който да представи.

Твърденията са, че новият електрически автомобил на Xiaomi ще бъде компактен SUV, който да влезе в пряка конкуренция с Tesla Model Y. Всъщност още преди три години, когато бе създадено Xiaomi Automobile, SUV моделът е бил сред плановете на китайците.

Тогава обаче те са решили да се фокусират първо върху седановия SU7. Съперникът на Model Y се разработва активно и се твърди, че Xiaomi са набелязали края на 2025 г., за да започнат да го произвеждат.

Според китайския сайт 36Kr, компанията планира също така пускането на трети електрически модел, който да бъде по-евтин и достъпен от SU7 и SUV-то, което скоро ще видим. Но тези планове все още не са потвърдени от Xiaomi, пише Electrek.