Шоколадът е от изкушенията, на които е адски трудно да устоим. Той е удоволствие за небцето и има редица ползи за здравето, тъй като е ценен източник на минерали и антиоксиданти, които помагат да подобрим притока на кръв и да понижим нивата на холестерол в кръвта. 

Защо черният шоколад е "супер храна"

Защо черният шоколад е "супер храна"

Хранителна добавка, а не десерт

Но това не се постига, ако ядем какъвто и да е шоколад, защото ако не подбираме, истината е, че само трупаме калории. Затова трябва внимателно да разпознаваме и открояваме различните видове шоколад.

Бял шоколад

Започваме с един продукт, който погрешно дори е наречен шоколад - белият. Истината е, че той не не съдържа абсолютно никакво какао. Съдържа обаче много какаово масло, извлечено от какаовото зърно.

В белия шоколад има 20% какаово масло, 14% млечни вещества и най-много захар от всички останали видове - над 55%.

Снимка 429900

Източник: iStock

Млечен шоколад

Той съдържа какао, но (в най-добрия случай) то не надвишава 40%. Останалите съставки обаче са отговорни за добавянето на всички калории, защото са мляко, какаово масло и много захар.

Като правило, млечният шоколад трябва да има над 10% какаова маса и повече от 12% мляко. Европейските правила определят минималното съдържание на какаова маса да е 25%.

Тъмен шоколад

И така неусетно стигаме до истинския шоколад - тъмния, който е с много високо съдържание на какао. В идеалния случай той трябва да се състои от поне 70% какао, а понякога дори и 85%

Снимка 429901

Източник: iStock

Сладкият тъмен шоколад е с какаова маса над 15% и съдържание на мляко под 12%. Горчиво-сладкият натурален шоколад е съставен най-малко от 35% какао (какаова маса и какаово масло), 1/3 захар, ванилия и понякога лецитин.

Защо шоколадът побелява

Защо шоколадът побелява

И как да го избегнем

Черният шоколад без захари, който в повечето случаи съдържа 100% какао, представлява чиста какаова маса и е познат като горчив. Добавени са само малко мазнини, за да може да се получи твърда субстанция. Това е неподправен шоколад със силен и дълбок аромат, който рядко е приятен за небцето, пишат от Hola.