Когато решим да посетим южна Италия и, по-специално Сицилия или района около Неапол, няма как една част от атрактивността на тези места да са действащите вулкани: Етна в първия случай и Везувий във втория.

Помпей, изригването на Везувий и защо туристите връщат камъчета за спомен заради прокоба

Проклятието, което пази Помпей от туристите

Невероятно, но факт

Когато обаче се отправим към Санторини, очакваме божествени залези и перфектните снимки за Instagram. Не вулкан. Това обаче може би е на път да се промени, защото съвсем прясно изследване показва неподозирана вулканично дейност в близост до идиличния остров.

Колумбо е подводен вулкан само на няколко километра от Санторини. Екипът на Кайетан Шрапкевич от Imperial College London използва нова технология, за да проучи сеизмичните форми и попада на неоткрита до момента камера на вулкана, която в момента се пълни с разтопена магма.

Снимка 347775

Източник: iStock

Заключението на изследването, публикувано в Geochemistry, Geophysics, Geosystems, е, че макар да не може да се предвиди изригването на Колумбо, вулканът представлява заплаха и трябва да бъде наблюдаван постоянно.

Снимка 347779

Източник: iStock

Последното изригване на вулкана край Санторини е през 1650 г., когато загиват 70 човека. Нарасналият брой на населението на острова в последните години, както и туристическия наплив, който предизвиква обаче означава, че подобно изригване в днешно време би имало в пъти повече жертви, уточняват от Guardian.