Наскоро дискутирахме дали увеличаването на оперативната (RAM) памет в смартфоните до величини далеч отвъд 12GB има какъвто и да е смисъл за потребителя.

Redmagic 8S Pro и нужни ли са ни смартфони с 24GB RAM

За какво са ни смартфони с 24GB RAM

Скептични сме

Отговорът там е доста еднозначен, но същия въпрос можем да си задаваме и по отношение на "помпането" на мегапикселите в камерите на смартфоните.

Samsung е добре известен с умението си да се цели в големите числа що се отнася до този показател и неотдавна компанията започна да създава 200-мегапикселови сензори, които вече са внедрени в редица модели на пазара.

Снимка 630433

Източник: Samsung

Сега обаче изглежда, че Samsung се готви за следващ скок, като наскоро в Х (Twitter) се появиха данни, че корейският производител готви четири нови сензора за камера.

Те включват 440-мегапикселов HU1 сензор, неназован 320-мегапикселов сензор, 200-мегапикселов HP7 сензор с 0.7-микронни пиксели и 50-мегапикселов ISOCELL GN6 сензор с 1.6-микронни пиксели.

Според източника 200-мегапикселовият HP7 сензор първоначално е бил предназначен за бъдещия Galaxy S25 Ultra, но е бракуван поради непосилно високите производствени разходи.

Снимка 603130

Източник: Samsung

Четирите нови ISOCELL сензора са планирани за масово производство през втората част на 2024 г.

Интересно е да си припомним, че преди време Samsung обяви намерението си да разработи сензори с 576 мегапиксела, които максимално да се доближат до резолюцията на човешкото око.

Изглежда предстоящият 440-мегапикселов сензор е стъпка именно в тази посока.

Друг интересен факт е, че 50-мсепикселовият GN6 има потенциала да се превърне в първия едноинчов сензор за камера на Samsung с размер, идентичен с прочутия IMX989 на Sony.

Apple, Sony и камерите, които компанията ползва за iPhone

Ето какви камери ползва Apple за iPhone

Японско качество

Сензорът IMX989 се използва от няколко китайски производители, включително Oppo в своя Find X6 Pro, Xiaomi в Xiaomi 13 Pro и Vivo в своя Vivo X90 Pro Plus.