За мнозина е странно, че доста бързият iPhone идва с едва 8GB RAM, докато много по-достъпни модели с Android са "напомпани" с до 18GB RAM и не успяват да достигнат производителността на iPhone. 

Canalys и кои са най-популярните смартфони от висок клас за първото тримесечие на 2023 г.

Кои са най-популярните смартфони за 2023 г. до момента

Няма изненади

RAM паметта не винаги е добър индикатор за това колко добре ще се представя един телефон, но пък това не пречи на някои производители, особено китайските, да продължават да слагат все повече RAM в телефоните си. 

Китайската компания Redmagic, която помним най-добре като първата, внедрила истински охлаждащ вентилатор в смартфон, наскоро обяви, че на 5 юли ще представи смартфона Redmagic 8S Pro, който ще е с цели 24GB RAM. 

Снимка 624103

Източник: iStock

Redmagic залага на атрактивни за геймърите модели, но не сме убедени, че си заслужава някой да обмисля покупката на телефон с 24GB RAM, независимо от това за какво използва устройството. 

Според тестове на Android Authority идеалният диапазон е между 8GB и 12GB RAM, като отвъд това реалните ползи за производителността са абсолютно пренебрежими. 

Снимка 624102

Източник: iStock

В същото време обаче в мрежата циркулират слухове, че други китайски компании, сред които Oppo, Realme и OnePlus, също обмислят да въведат 24GB RAM. 

Кои са най-популярните марки смартфони втора ръка според Counterpoint Research

Кои са най-популярните марки смартфони втора ръка

Кой печели и кой губи

Би било интересно, ако в някакъв момент някоя от тези компании даде на потребителите истински добра причина да инвестират в телефон, който надминава оперативната памет на много съвременни компютри.