Вчера, 10 юли, на обичайното си събитие на Galaxy Unpacked, Samsung представи цял куп нови устройства, с което доказа, че с новата Galaxy Z серия отваря следваща страница в еволюцията на Galaxy AI, като използва най-гъвкава форма, за да направи възможни разнообразни мобилни изживявания. 

Samsung и Just Cavalli с грандиозно модно шоу в центъра на София на 10 юли

Samsung и Just Cavalli с грандиозно модно шоу в центъра на София на 10 юли

Мода, нови технологии и музика на живо пред катедралата „Св. Александър Невски“

Затова и всички погледи бяха насочени към Galaxy Z Fold6 и Galaxy Z Flip6 - най-тънките и най-леките в цялата Z серия до този момент, които са още по-лесни за използване и идват с подобрени покрития Armor Aluminum 2 и Corning Gorilla Glass Victus 2. Точно те ги правят най-издръжливите в цялата Galaxy Z серия досега.

И понеже Galaxy Z Fold6 и Z Flip6 са сгъваеми телефони, естествено е помислено за оптимизацията на пантата. Тя е с два улея и е допълнително подсилена със сгъваем ръб, за който Samsung твърдят, че поема външен натиск по-добре. Подобрени са и слоевете на основния екран, което прави гънката на екрана още по-незабележима.

Samsung Galaxy Z Fold6

Процесорът на сгъваемия флагман на Samsung е Snapdragon 8 Gen 3 - към момента най-мощният процесор на Snapdragon. Той осигурява подобрена графика, по-добро цялостно представяне и разбира се, е оптимизиран за AI.

Снимка 674110

Източник: Samsung

Усъвършенствана е и системата за охлаждане чрез добавянето на по-голяма охлаждаща камера - 1.6 пъти по-голяма от тази на предшественика си, ако трябва да бъдем точни. Това пък позволява още по-добро и по-дълго гейминг изживяване, което се допълва от факта, че 7.6-инчовия екран разполага с яркост до 2600 нита.

Дизайнът на Samsung Galaxy Z Fold6 си остава същият, но са направени подобрения относно ергономичността на устройството. В разгънато състояние телефонът е с 2.7 милиметра по-широк от предшественика си, но и с 1.4 милиметра по-къс.

Снимка 674117

Източник: Samsung

Сериозно подобрение има и в дебелината на устройството, когато е сгънато - Samsung Galaxy Z Fold6 е дебел 12.1 милиметра. За сравнение ще кажем, че първият Z Fold бе дебел цели 15.5 милиметра.

Батерията обаче остава същата - 4400mAh, с 25W кабелно зареждане и с 15W безжично бързо зареждане. При камерите също няма съществена промяна. На гърба откриваме отново тройна камера с 50MP широкоъгълнен сензор, допълнен от 12MP ултра широкоъгълен сензор и 10MP телефото сензор с 3X оптично приближаване. Предната камера си остава с 10MP сензор, а втората под дисплея с 4MP сензор.

Galaxy AI отваря много нови възможности за по-лесна работа. Така например Note Assist предлага превод или обобщение на информацията и автоматично форматиране за лесно водене на бележки. В Notes е въведената функция за транскрибиране, чрез която транскрипцията, превода и обобщението на гласови записи става директно в приложението.

Снимка 674120

Източник: Samsung

Нова функционалност е и Sketch to image. Чрез нея можем да създаваме детайлни произведения на изкуството с опциите за генериране на изображение, докато рисуваме върху снимка от галерията или Note screen.

Samsung Galaxy Z Fold6 идва с 256GB, 512GB или 1ТB вътрешна памет, докато RAM паметта е 12GB. Цените на Galaxy Z Fold6 започват от 3899 лв., но до 23 юли в сила е отстъпка от 350 лв. - ако върнем старо устройство.

Samsung Galaxy Z Flip6

При по-компактния сгъваем телефон на Samsung откриваме същия флагмански процесор Snapdragon 8 Gen 3. Виждаме, че външният 3.4-инчов Super AMOLED екран е претърпял подобрения и поддържа функции, базирани на AI, без да е необходимо да се отваря устройството.

Снимка 674112

Източник: Samsung

Екранът Corning Gorilla Glass Victus 2 има допълнителни добавени слоеве към главния екран, които подобряват видимостта на гънките и издръжливостта. Размерите са същите като на Z Flip5, но с разликата, че в сгънато положение Z Flip6 е с 0.2 милиметра по-тънък. 

За първи път досега телефон от Z Flip серията получава охлаждаща камера, така че да не се притесняваме от прегряване. Отворен, дисплеят на Samsung Galaxy Z Flip6 е 6.7-инчов, AMOLED и с адаптивно опресняване от 1 до 120Hz.

Снимка 674113

Източник: Samsung

Най-голямото подобрение е при камерите. Samsung заменя досегашната 12MP камера с 50MP широкоъгълна, допълнена от 12MP ултра широкоъгълна камера. Предната камера пък е 10MP. Функционалностите са подобрени и чрез Nightography, което ни позволява да правим по-добри снимки при слаба светлина. 

Чрез Suggested replies отговаряме на съобщения в движение благодарение на шаблонни отговори, базирани на последните ни съобщения. AI функцията Photo Ambient прави устройството още по-умно, защото сменя тапета в реално време в зависимост от времето и атмосферните условия.

Снимка 674118

Източник: Samsung

Samsung Galaxy Z Flip6 се предлага с 256GB или 512GB вътрешна памет и 12GB RAM памет. Батерията е по-голяма и вече е 4000 mAh. Можем да избираме от четири цвята - сребристо, жълто, синьо и мента.

Редовната цена на Samsung Galaxy Z Flip6 е 2349 лв., но до 23 юли в сила отново е отстъпка този път от 300 лв. - ако върнем старо устройство.