Много хора предпочитат да се възползват от почивните празнични дни, като отлетят към някоя туристическа дестинация или просто се връщат от чужбина при семейството си. За нещастие, коледните празници често съвпадат с грипните епидемии и прекарването на няколко часа в затворено пространство с толкова много хоране изглежда добра идея.

Оказва се обаче, че по-опасен е престоят ни на самото летище и нещата, които пипаме там. Това е така, защото още от времето, в което на борда на самолетите пушенето е било разрешено, тяхната вентилация е конструирана по начин, който обменя въздуха в самолета около 15 пъти за час.

Половината от циркулиращия в самолета въздух се вкарва от външната среда, която може да се нарече стерилна, когато сме на толкова голяма височина. Другата половина се пречиства чрез HEPA филтри.

Снимка 458520

Източник: iStock

Но ако все пак някой киха или кашля до вас, е добра идея да спрем вентилационния отвор над нас, а да се пусне този над болния, защото в противен случай вирусите и бактериите ще се завихрят около нас.

Често при полет със самолет, особено ако е по-дълъг, усещаме дразнене в гърлото, но това е причинено от сухия въздух в самолета, който с времето става все по-сух. Пиенето на вода не облекчава проблема, за съжаление.

Най-безопасни са първите полети рано сутрин, тъй като самолетите се почистват добре през нощта, но не особено старателно между полетите през деня.

Снимка 458517

Източник: iStock

Но да се върнем на летището. Проучване от 2018 година установило, че едни от най-замърсените с болестотворни вируси обекти на летището са пластмасовите съдове, в които се поставя багажът при преминаване през скенера. Силно замърсени с вируси се оказали и играчките в детските кътове, стъклото на паспортната проверка, перилата на стълбища и ескалатори - всичко, което се пипа от много хора.

Когато и ние на свой ред допрем ръцете си до тези предмети и след това докоснем лицето си - нещо, което се случва около 200 пъти на ден, вирусът може да попадне в устата, носа или очите ни и да ни зарази. Установено е още, че вирусът на грипа остава жив цели 24 часа върху предметите.

Гриповете, вирусите и как да се предпазим от тях през студените месеци

Най-добрата защита от вирусите

Спешни мерки срещу заразите

Използването на антибактериални кърпички и повишеното внимание спрямо това какво пипаме, ще ни осигурят приятна почивка и весели празници.