Пуканките са една от най-предпочитаните храни в света. Няма как напълно да се насладим на филма в киното без една голяма порция. Или пък да организираме детско парти, в което да не е включено любимото лакомство.
Но когато става дума за хранителните предимства на пуканките, мненията са доста противоречиви. Някои специалисти по храните твърдят, че са здравословна храна. Други смятат, че са твърде богати на въглехидрати, мазни и солени.
И за да премахнат съмненията, от специализирания за храни сайт Delish решават да разгледат въпроса, допитвайки се до мнението на експерти и диетолози.
Източник: iStock
Пуканките имат висока концентрация на полезните за здравето фибри. А те са съществена част от балансираното хранене, тъй като предотвратяват скоковете на кръвната захар и насърчават здравословната флора от добри бактерии в червата.
Предимство на пуканките е и високата концентрация на полифеноли. Тези микроелементи имат силни антиоксидантни свойства, които помагат за намаляване на риска от хронични заболявания.
Пуканките са и нискокалорична храна, макар наличието на въглехидрати. Съдържат шест грама въглехидрати на порция и само един грам протеини.
Източник: iStock
Сами по себе си, пуканките могат да се считат за здравословна храна. Проблемът всъщност е в добавените масло, сол, карамел или шоколад - нещо, което значително променя макронутриентите.
Най-големият проблем, свързан с хранителната стойност на пуканките, е натрият. И е толкова лесно да бъдат пресолени, поради оскъдния си естествен вкус. А повишеният прием на натрий може да доведе до високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и дори до инсулт.
Затова, ако искаме да ядем здравословни пуканки, трябва да ги приемаме в колкото се може по-чист вид. И общо взето да стоим далеч от тези, които се предлагат в киносалоните например.
И най-добрият вариант е да приготвим сами пуканките, като обърнем специално внимание на начина, по който ги подправяме. Вместо да разчитаме на разтопеното масло и много сол, по-разумно е да заложим на други подправки. Риган, червен пипер и чесън или лук на прах са удачен вариант.