Когато мозъкът ни е ангажиран с десетки задачи през целия ден, напълно в реда на нещата е да му убегне някоя малка подробност като дали сме изключили ютията, или дали сме заключили вратата на излизане за работа.

А когато подобна мисъл се прокрадне в главата ни, тя е способна тотално да ни извади от кондиция и да ни накара да спрем да мислим за всичко друго. За да не стигаме до подобни стресови ситуации, можем бързо и лесно да усвоим един трик срещу забравяне.

Пока-йоке е японски метод за предотвратяване на грешки. Използва се предимно в производствени процеси, но спокойно можем да го пригодим и за нашето ежедневие.

Снимка 430923

Източник: iStock

В основата му е идеята за ограничаване на всякакъв тип поведение, което може да доведе до неволни грешки. Един вид спирачка за предотвратяване на неприятните последствия от тях.

А какво точно да представлява тя, зависи от самите нас. Ето няколко примера, от които можем да почерпим вдъхновение. И едно важно уточнение - трябва да бъдем честни за грешките, които допускаме, за да успеем да се коригираме.

Ако трябва на следващия ден задължително да вземем нещо с нас, най-лесният начин да не забравим е като сложим ключовете от вкъщи върху него. Може да го сложим и в плик, който да закачим на дръжката на вратата.

Ако не помним дали сме си измили главата за втори път с шампоан или дали сме използвали някоя подправка за ястието, просто когато ги употребим слагаме опаковката по различен от обичайния начин (шишето може да бъде с капачката надолу например).

Снимка 430924

Източник: iStock

Ако забравяме дали сме изключили ютията или печката, най-лесно можем да си спомним като си измислим определен ритуал, с който да го запаметим.

Например почукваме три пъти на вратата след като сме я заключили. Шансът да запомним, че сме го направили, е много по-голям. Друг вариант е просто да изречем на глас, че ютията е изключена. Това ще се запамети в съзнанието ни.

Мозъкът, невроните в него и как да подсилим комуникацията помежду им

Как да подсилим комуникацията на неврони в мозъка си

Три метода, които всеки може да изпробва

Когато опаковаме багаж, често оставяме някои от най-важните неща за последния момент. За да не забравим зарядното за телефона или четката за зъби, просто слагаме в куфара нещо, на което определено не му е мястото там. То ще ни подсети, че в багажа липса друго, наистина важно, пише Reader's Digest.