Често рекламиран като най-амбициозния регенеративен проект в света, The Red Sea Project  има за цел да бъде луксозна курортна дестинация. Той поставя нови стандарти за устойчиво развитие и съчетава туризъм, гостоприемство и много лукс, като гарантира, че няма да навреди по никакъв начин на околната среда.

Mukaab, Мураба, Рияд, Саудитска Арабия и небостъргачът куб, който ще бъде завършен до 2030 г.

Небостъргачът куб, с който Саудитска Арабия ще се гордее

Коя ще е най-високата сграда в Рияд

The Red Sea Project включва планински каньони, спящи вулкани и обекти на древно наследство като зони, които гостите могат да посетят. Курортът може да се похвали, че предлага на посетителите най-високо качество на настаняване и услуги, ненадминати от никой друг курорт в света. Хората, стоящи зад проекта, се надяват, че това ще доведе до ново поколение туристи - такова, което може да затвърди репутацията на Кралство Саудитска Арабия като място с най-висок стандарт, когато става дума за луксозни пътувания. Но какво точно представлява този курорт, ни разкриват от The Richest. 

Амбиция и лукс

The Red Sea Project е най-амбициозната луксозна туристическа дестинация на Кралство Саудитска Арабия. Това е част от програмата Saudi Vision 2030, стратегическа рамка, която има за цел да намали зависимостта на Саудитска Арабия от петрола и се надява да диверсифицира нейната икономика.

Принц Мохамад бин Салман, престолонаследникът на Саудитска Арабия, обяви проекта през юли 2017 г., твърдейки, че се фокусира върху комбинирането на лукс и екотуризъм, за да привлече пътници от цял свят. Предвижда се начинанието да увеличава БВП на Саудитска Арабия с 5.86 милиарда долара всяка година след завършването му.

Лесно е да се разбере защо цифрата е в милиарди, защото The Red Sea Project  обхваща над 28 000 квадратни километра острови, плажове, пустиня и планини и дори предлага спящи вулкани като туристическа дестинация в Кралство Саудитска Арабия. Първата фаза от строителството му трябва да приключи скоро (в края на 2023 г.), като ще се "появят" над 3000 хотелски стаи, яхтено пристанище и няколко центъра за отдих.

Предвижда се луксозният курорт да привлича над един милион посетители всяка година. Вече започна и изграждането му на брега на Червено море в провинция Табук. По-конкретно се намира между градовете Умлудж и Ал-Лажх.

Над 90 девствени острова са разположени между тези два града, които ще бъдат част от The Red Sea Project. Създаването на амбициозния луксозен курорт струва над 5 милиарда долара, което е доста сериозна инвестиция за престолонаследника. 

Първа "копка"

Първата фаза на проекта е почти завършена. Подходящият за семейства курорт вече приютява около 10 000 души - почти всички са били част от или все още работят върху луксозния курорт. Мегапроектът очаква да създаде над 70 000 работни места, което ще помогне на онези, които се борят да намерят работа на фона на променливата световна икономика.

Първата фаза на този луксозен проект включва добавянето на няколко известни хотелски вериги, като Fairmont Hotels & Resorts, Raffles Hotels & Resorts, Grand Hyatt и Intercontinental Hotels & Resorts. Портфолиото от висок клас хотели а ще съставлява повече от 1700 от общо 3000 хотелски стаи, планирани за проекта.

Първата фаза на мегапроекта също така се заема с изграждането на луксозно яхтено пристанище, голф игрище с 18 дупки и международно летище. След завършването си целият проект ще има общо 50 курорта, които предлагат до 8000 хотелски стаи и повече от 1000 жилищни имота, разположени на 22 острова.

Екологичното въздействие

В съответствие с програмата за Саудитска Арабия Vision 2030, хората, стоящи зад The Red Sea Project се ангажират да превърнат този луксозен курорт в устойчива туристическа дестинация. Те се стремят да съчетаят луксозното пътуване с развитието на регенеративен туризъм, като гарантират, че проектът няма да окаже отрицателно въздействие върху околната среда.

The Red Sea Project ще вземе предвид глобалните стандарти за устойчивост и ще гарантира на своите посетители, че курортът ще се ангажира да защитава, съхранява и подобрява естествената среда около него, като винаги ще взема предвид екосистемата на района.

Haramain - високоскоростният влак, който прекосява пустинята на Саудитска Арабия

Влакът стрела, управляван и от жени, който прекосява пустинята на Саудитска Арабия

Кралството има грандиозни планове за своята железница

Поради тази причина са разработени и се спазват няколко политики. Като например фактът, че не може да има зони за депониране на отпадъци, нищо не може да се изхвърля в морето, няма да се използва пластмаса никъде в помещенията и курортът ще работи за постигане на 100% въглеродна неутралност.

Въпреки усилията им, проектът все още поражда известни опасения относно потреблението на вода. Кралство Саудитска Арабия консумира около четири пъти повече вода, от която повечето страни се нуждаят. И докато консумираната вода се обновява естествено, мегапроектът се очаква да използва 56 000 кубически метра вода всеки ден. Хората, стоящи зад The Red Sea Project обаче обещават, че това не е проблем и че ще допринесат с 30% нетни ползи за опазване на района до 2040 г.