В последните години изчезването на пчелите е един все по-наболял проблем, които е свързан и с тяхната основна роля - да опрашват растенията. И ако няма достатъчно на брой насекоми, които да я изпълняват, няма да има и достатъчно богата реколта да изхранване на човечеството.

Затова учените насочват усилията си не само към мерки за опазване на пчелните популации, но и към иновативни методи, с които да заместват дейността на пчелите или да подпомагат тяхното размножаване.

За да бъде оплодена една пчела, достигнала полова зрялост, са необходими мъжки търтеи. Процесът се извършва във въздуха и е известен като облитане. Учени от Университета в Сидни обаче от десетилетия изследват и специален вид пчели, които могат да се размножават и сами.

Снимка 488043

Източник: iStock

При медоносните пчели в Южна Африка, от които зависи голяма част от селското стопанство в района, е открит специален ген, който позволява на женските да създават поколение без мъжки. Пчелите-работнички снасят яйца, от които се излюпват само нови женски пчели, предава Metro.

Този метод на възпроизвеждане обаче води до някои особени проблеми, сред които е и голямото съперничество между женските в кошера за това коя ще бъде следващата царица.

Снимка 488045

Източник: iStock

А способността за асексуално възпроизвеждане при този подвид е свързана с по-голям размер на яйчниците и по-голямо количество произвеждани феромони, с които женските индивиди отстояват своето надмощие. А мъжките търтеи... стават непотребни.

Пчелите, пестицидите и как влияят на мозъка на насекомите

Как пестицидите увреждат мозъка на пчелите

Ефект не само в настоящето, но и в бъдещето

Учените се надяват откритието на въпросния ген в бъдеще да успее да се използва, по един или друг начин, с цел спасяване на пчелните популации в световен мащаб. Въпреки че очевидно е нож с две остриета.