Че грижата за зъбите ни е ежедневна необходимост, едва ли може да се спори. Оказва се обаче, че тубичката с паста за зъби, която имаме у дома, може да ни свърши много повече работа от това просто да почиства зъбите ни и да предпазва от появата на кариеси. С нея можем да се развихрим из къщата и да лъснем до блясък съвсем неподозирани предмети и кътчета.

Твърдият сапун и пет неочаквани начина, по които можем да го ползваме у дома

5 неочаквани приложения на сапуна за дома

Повече от просто почистващо средство

Ето десет неочаквани начина, по които да използваме пастата за зъби у дома.

Да премахнем миризмата от бутилки, термоси, дори и ръцете си

Когато бебешките шишета или пък наши чаши и термоси с времето започнат да отделят неприятна миризма, на помощ идва тубичката с паста. Нужно е само да нанесем малко количество от пастата за зъби, да потъркаме с гъба и да изплакнем съда, за да заблести той отново и заухае свежо.

Снимка 579236

Източник: iStock

А ако пък сме рязали лук или чесън и не можем да се отървем от острата миризма по ръцете си със сапун, по-ефективно ще е да я отмием с паста за зъби.

Да премахнем драскотини и замърсявания по гумени маратонки

За да почистим гумената част на спортните си обувки, отново от полза ще ни е тубичката с паста. Въоръжаваме се и със стара четка за зъби и с нея разтъркваме по драскотините и замърсяванията с малко паста, която обаче не бива да е с гел консистенция.

Снимка 579237

Източник: iStock

Оставяме да подейства за 10-ина минути и след това избърсваме с влажна кърпа. В случай че е необходимо, може да ни се наложи да повторим процедурата.

Да върнем блясъка на среброто

За тази цел отново е добре у дома да имаме паста с различна от гел консистенция. Ще ни свърши чудесна работа срещу потъмняло сребро. Нанасяме малко количество върху приборите ни например, навлажняваме ги леко и потъркваме пак с познатото не вече средство - четката за зъби.

Снимка 579238

Източник: iStock

Друг вариант е след нанасянето на пастата, да оставим тя да подейства за пет до 10 минути и тогава да избършем приборите с микрофибърна кърпа и да ги изплакнем.

Да закачим лесно картините у дома

Тази хитрина ни изненада най-много. Когато не ни се занимава да отбелязваме с молив къде искаме да закачим картина или снимка, можем просто да сложим малко паста за зъби на закачалката на рамката отзад и да притиснем към стената.

Снимка 579239

Източник: iStock

Така отпечатъкът ще ни покаже мястото, на което да забием пирона, за да окачим избраното от нас творение.

Да премахнем малки драскотини от калъфа си за телефон

Най-неприятно е, когато изпуснем телефона си и той падне с екрана надолу. Тогава е вероятно екранът му да се напука, но чак в такива ситуации пастата за зъби е безсилна.

Снимка 579240

Източник: iStock

Може да ни помогне обаче в случай, че по калъфа има драскотини. Нанасяме малко количество от нея с пръст или памучен тампон, избърсваме и сред това пластмасовите калъфи изглеждат почти като нови.

Да се отървем от петна от кафе и вода върху повърхности

Някак има логика, че същото вещество, което премахва тъмните петна от зъбите ни, има способността да прави същото и с повърхностите вкъщи, като например с дървените и керамичните.

От отпечатъците, които оставят разлято кафе или вода, можем да се отървем само с избърсване с леко навлажнена кърпа и малко паста за зъби върху нея.

Снимка 579241

Източник: iStock

Същият този метод спокойно може да приложим и за вътрешността на чашите, които често се зацапват от по-тъмни напитки.

Да почистим ютията

Пастата за зъби върши чудеса, в случай че по нагорещяващата се част на ютията ни са започнали да се натрупват минерални замърсявания и да се появяват тъмни петна.

За да приложим съвета, който предстои да обясним, трябва да се уверим, че ютията е изключена от контакт и не е топла. Следва същинската част по почистването, което е доста лесно.

Снимка 579242

Източник: iStock

Нанасяме бяла паста за зъби, която не е с гел консистенция, върху замърсяванията и малко сред това избърсваме с чиста кърпа. После пълним резервоара с вода, включваме ютията в контакт и както сме я поставили вертикално върху стара кърпа или парцал, я включваме на режим пара. Изчакваме пет минути, изключваме уреда (и от захранването), оставяме да изстине и отново забърсваме нагорещяващата се част с чиста кърпа.

Да облекчим сърбежа

Ще ни е от полза да имаме тубичка паста под ръка в моментите, когато се появи малко кожно раздразнение, като например от ухапване на насекомо.

Снимка 579243

Източник: iStock

Обяснението защо пастата за зъби успява да облекчи сърбежа звучи доста логично. Малко количество от нея върху засегната от ухапване част извлича сърбящото вещество, докато засъхва по кожата ни. Ментолът, който се съдържа в повечето пасти, пък действа както леда - охлаждащо и облекчаващо неприятното чувство на сърбеж.

Да почистим градинските мебели

Следният съвет идва тъкмо навреме за летния сезон, на който вече се наслаждаваме. В случай че имаме дървени столове в градината и по тях вече са се понатрупали мръсотия и мухъл, отново може да прибегнем до пастата за зъби.

Снимка 579244

Източник: iStock

Нанасяме количество от нея върху влажна кърпа и ги забърсваме. Е, няма как да очакваме, че ще ги върнем към вида, в който са били, когато сме си купували градинските мебели, но определено ще изглеждат в по-добро състояние.

Да премахнем видимите следи от леки драскотини по колата

Тук е важно да отбележим, че става въпрос за леки драскотини по колата - такива, които не са проникнали под горното покритие. Пастата за зъби помага да премахнем видимите следи от леки драскотини.

Снимка 579245

Източник: iStock

И ако ни се наложи да се борим с тях, вземаме мека, суха кърпа, върху която нанасяме малко количество паста за зъби и с кръгови движения, без да натискаме, прилагаме един вид полираща грижа за повърхността.

Активен въглен, паста за зъби и доколко ефективен и безопасен е той за емайла

Да заложим ли на черно за бели зъби

Идеята може да не е толкова добра

А има и начин, по който да разберем дали драскотината е твърде дълбока. Ако нокътят ни се захваща в нея, значи съветът с пастата за зъби, за съжаление, няма да е ефективен, пише Lifehacker.