Бармани и ресторантьори сядат на една маса, за да изберат най-добрите 50 бара в света. И всичко това се случва за 14 поредна година - като за първи път в историята на класацията The World's 50 Best Bars номер едно стана бар извън Ню Йорк и Лондон.

Connaught Bar, Tayēr + Elementary, Paradiso - най-добрите барове в света за 2021 г.

Най-добрите барове в света за 2021 г.

Ето къде да пийнем по едно през 2022 г.

Класирането на баровете е организирано от William Reed Business Media. Тазгодишният списък включва барове от 26 града, като между тях има цели 14 нови места. Церемонията по награждаването се състоя във вторник, 4 октомври, в Барселона и беше излъчвана на живо по целия свят.

А ето първите ТОП 5 в The World's 50 Best Bars 2022, показани във възходящ ред. Затова нека се настаним удобно и да разгледаме най-добрите места, които да включим при следващото ни пътуване. 

5. Little Red Door, Париж

Открехваме червената врата на Little Red Door в парижкия квартал Le Marais и ни пленява уюта на това космополитно нощно заведение. Още от отварянето си през 2012 г. барът девет пъти намира място в списъка на най-добрите барове в света. Little Red Door привлича клиенти от близо и далеч заради "своите концептуални, но достъпни менюта, вдъхновени от изкуството, вкуса, антропологията и социалните науки". Тук може да опитаме домашни коктейли, в основата на които са цитрусите, морковите, лайката и др.

4. Licorería Limantour, Мексико Сити

Licorería Limantour е част от ежегодната класация още от 2014 г. Неговите собственици Бенджамин Падрон и Хосе Луис Леон се грижат барът да поддържа високото ниво, на което се изкачи през годините. Той се "пръска по шевовете" всеки ден от седмицата, предлага перфектно обслужване, неустоими напитки  и вълшебна атмосфера. Licorería Limantour е обявен за най-добрия бар в Северна Америка през 2021 г. и 2022 г. Характерните за него питиета са впечатляващите цветни коктейли на два етажа.

3. Sips, Барселона

Симоне Капорале и Марк Алварес без съмнение са двама от най-добрите бармани в света и съвсем естествено барът им Sips да влезе в The World's 50 Best Bars 2022. През деня той предлага на гостите си приятна атмосфера с интериора си в пастелни цветове, докато през нощта светлините се приглушават и той се забулва от загадъчна тъмнина. Всеки детайл тук е важен. Посетителите стават свидетели на същинско шоу, докато ловките бармани сервират поръчаните питиета. Heliodora и Caipirinha са два от коктейлите, които не бива да пропускаме да пробваме, ако искаме да усетим истинския дух на Sips.

2. Tayēr + Elementary, Лондон

Бавно, но сигурно Tayēr + Elementary си затвърждава челните места в списъка. През 2020 г. той зае пета позиция, миналата година достигна до втора, тази - отново се окичва със среброто. Негови собственици са Моника Берг и Алекс Кратена, които отварят бара през 2019 г. Днес той впечатлява с индустриалния си стил и коктейлите, които се приготвят за секунди. Буквално.

1. Paradiso, Барселона

За първи път от създаването на The World's 50 Best Bars, бар извън Ню Йорк или Лондон оглавява класацията. Барселона може да се нарече новата "Коктейла столица", а Paradiso е най-добрият бар в света за 2022 г. Собственикът Джакомо Джаноти и неговият екип създава едно наистина зашеметяващо място, което ни смайва още от входа с внушителна дървена ламперия. Веднъж посетили бара, бихме се завърнали отново, само за да пийнем Space Colada и Volcano Negroni, които се сервират заедно с мини вулкан от сух лед, изригващ над чашата.

Geranium, Central, Disfrutar и най-добрите ресторанти в света за 2022 г.

Кой е най-добрият ресторант в света за 2022 г.

И къде по света се намират останалите в топ 5

Кои са останалите барове, част от тазгодишната класация може да разгледаме на сайта на The World's 50 Best Restaurants.