Във времена на икономическа криза какво може да бъде по-екстравагантно от суперяхта? Разбира се, тераяхта - име, дадено на плавателни съдове, дори по-големи от супер, мега и гигаяхти. Най-новата луксозна лодка, която се появи на пазара, е Pangeos - кръстена на Пангея, суперконтинент, съществувал от преди 200 милиона до 335 милиона години.

И ако това изглеждат големи числа, моментът на истинския шок настъпва, когато чуем колко долара ще са необходими, за да се построи: цели 8 милиарда, според дизайнерите ѝ Lazzarini.

Нищо чудно, че е толкова скъпа, защото ако бъде финансирана, ще се превърне в най-голямата плаваща конструкция, строена някога. Приличаща на гигантска костенурка, тераяхтата ще се простира на 550 метра дължина и 610 метра ширина.

Според Lazzarini яхтата ще има място за хотели, търговски центрове, паркове и дори пристанища за по-малки кораби, и площадки за самолети, за да могат гостите да прекарват времето си в истински лукс. А такъв определено няма да ѝ липсва.

За построяването ѝ ще е необходимо специално място - такова, което в момента не съществува. Дизайнерите смятат, че най-подходяща за целта им е Саудитска Арабия. Около един квадратен километър море ще трябва да бъде драгирано и да бъде построен кръгъл язовир, преди да се започне изграждането на яхтата. Дизайнерите са определили място в пристанището на крал Абдула, на 130 км северно от Джеда, като идеалното за целта им.

Разделена на блокове като истински град, Pangeos има пристанище и главен площад с басейн. Зоната на "горната обвивка", заобиколена от градини, ще действа като място за кацане на самолети. Под жилищното пространство ще има 30 000 "клетки", които ще поддържат структурата на повърхността. Сутеренът ще бъде направен от стомана. Тераяхтата ще може да се движи със скорост от пет възела - въпреки че "крилата" ще черпят енергия от съпротивлението и вълните, разбиващи се в нея. На покрива ще има слънчеви панели за захранване на яхтата.

Вместо да работи от определено пристанище или да има определен маршрут, теракостенурката просто ще обикаля наоколо, превръщайки пътуването в дестинация.

Lazzarini се надяват, че строителството може да започне през 2033 г. с време за изграждане от осем години. Ако идеята ни харесва и искаме да видим тази "костенурка" във водата, можем да подкрепим инициативата за групово финансиране, която ни позволява да купим всичко - от виртуален входен билет (16 долара) до VIP апартамент (169 долара). Всичко за момента е виртуално, разбира се, уточняват от CNN.