Технологиите напредват не с месеци, а с дни, а някои иновации надминават дори и най-смелите ни очаквания. Като компютрите, които работят в едно с мислите ни, каквито сме виждали само по филмите.

Noveto Systems, SoundBeamer 1.0 и технологията на звуковия лъч

Звуковият лъч, който никой друг не може да чуе

Слушалките и кабелите са минало

В момента американската компания Cognixion е на път да осъществи и тази футуристична идея, като я приложи на практика в иновативния си модел слушалки ONE AR. Всъщност, вече е почти успяла. Въпросът по-скоро е кога ще пуснат продукта си в масово производство.

ONE AR е от устройствата в тежката категория Brain-to-Computer Interface (BCI). Това са машините на бъдещето, които приемат мозъчни сигнали, анализират ги и ги преобразуват в команди, които се предават на изходните устройства. А последните правят и това, което сме си намислили.

Казано накратко - слушалките ONE AR могат да се управляват само от ума ни, без никаква намеса на ръцете.

Разработват се от четири години под зоркото око на екип от невролози, инженери по биосигнали, патолози на езика на речта и други елитни експерти.

Както всички подобни устройства, основната цел и на тези слушалки е преди всичко да помогне на хората със сложни комуникационни нарушения като церебрална парализа или амиотрофична латерална склероза.

Устройството може да се контролира и чрез движения на главата, гласови команди и физически превключвател. Предлага опции за 4G и WiFi свързване, както и двупосочен дисплей и интегриран AI асистент.

Ето и как точно работи - шест електрода се поставят върху главата, създавайки жива връзка между потребителя и устройството.

Технологията все още не е достатъчно напреднала, за да разбере какво точно си мислим. Но пък е в състояние да идентифицира мозъчната ни активност, свързана с гледане и посочване. А така ни позволява да избираме елементи от менюто или да въвеждаме съобщения.

От компанията обещават, че с течение на времето ще подобрят връзката между човека и слушалките. Вероятно това е и една от причините засега да не пускат изобретението си в продажба.

От Robb Report съобщават, че моделът ONE AR вероятно ще бъде достъпен още тази година. А дотогава всеки, който желае, може да се включи в програмата за тестване на бета слушалките. За целта първо трябва да се регистрира на официалния сайт на Cognixion.