Идеята, че умирането във видео игра или симулация може да причини смъртта ни в реалния живот, е често срещана и се появява в десетки филми и книги през последните десетилетия. Сега обаче основателят на Oculus Палмър Лъки е на път да направи това напълно реално.

Мeta, Марк Зукърбърг и VR очилата, които ще видим през октомври

Каква изненада ни готви Meta през октомври

Новата виртуална реалност е тук

Самоукият технологичен вундеркинд вероятно ще има проблеми с намирането на доброволци, които да изпробват последното му творение, защото новите очила за виртуална реалност буквално могат да ни убият, пишат от Ars Technica.

NerveGear, създадени от 30-годишния Палмър Лъки, са смъртоносни за потребителя, когато умре във виртуална игра. В личния си блог Лъки пише за новите очила за виртуална реалност, които е проектирал, използват три вградени експлозивни заряда, заложени над челото, които могат "незабавно да унищожат мозъка на потребителя". Експлозията се задейства чрез теснолентов фотосензор, който открива кога екранът мига в червено с определена честота, което значи край на играта.

Лъки признава, че устройството не е напълно завършено, въпреки че вероятно ще има проблеми с получаването на разрешение да го използва, дори когато е готово.

Meta Quest Pro и всичко за новите VR очила

Всичко за новите VR очила на Meta

Срещу 1500 долара

Лъки, който продаде фирмата си Oculus на Meta за 3 милиарда долара през 2014 г., когато беше на 21-годишна възраст, описа устройството си като невероятно.

"Идеята да обвържеш реалния си живот с виртуалния си аватар винаги ме е очаровала - моментално повишаваш залозите до максималното ниво и принуждаваш хората да преосмислят фундаментално начина, по който взаимодействат с виртуалния свят и играчите в него", казва той.

Палмър Лъки (отляво)

Източник: GettyImages

Палмър Лъки (отляво)

Според него изпипаната графика може да направи играта да изглежда по-реална, но само заплахата от сериозни последствия може да ни накара истински да се потопим в нея.

"Това е област от механиката на видеоигрите, която никога не е била изследвана", категоричен е Лъки.

Holoride, Audi, HTC Vive Flow и възможността за VR пакет на задната седалка

Кои модели Audi ще имат VR на задната седалка

Виртуалната реалност влиза в колите

От Daily Mail уточняват, че устройството е вдъхновено от Sword Art Online - аниме поредица, която включва VR игра със същото име, достъпна с шлем, наречен NerveGear, който стимулира петте сетива на потребителя чрез мозъка му. В поредицата играчите могат да изпитат и контролират своите герои в играта с ума си, докато носят NerveGear.