Ford представи нова пистова версия на своя суперавтомобил GT, която ще изиграе ролята на последна за него, преди да станем свидетели на изцяло обновен модел.

Снимка 599125

Източник: Ford

Машината, която няма да може да се управлява по обществената пътна мрежа, ще струва 1.7 милион долара и от нея ще бъдат произведени само 67 бройки, съобщават от компанията, цитирани от британското издание Autocar.

Името на модела е прозаичното MK IV и той ще се отличава по уникалната цветова разцветка, с която от Ford отдават почит на едноименния модел Ford GT MK IV от далечната 1967 г., който печели състезанието за издръжливост "24 часа на Льо Ман".

Снимка 599128

Източник: Ford

Мощността е увеличена от стандартните 650 к.с. на 790 к.с., благодарение на модификациите, които инженерите са направили по 3.5-литровия туин-турбо V6 двигател. Скоростната кутия пък е подменена със състезателна такава.

Интересното е, че автомобилът не е просто версия на модела с малко повече мощност. Шасито например е изцяло ново и е изградено от слепени алуминиеви елементи в конструкция от типа "пчелна пита", с което от Ford са успели да увеличат устойчивостта и стабилността му. Като същевременно намалят теглото.

Всичко това е комбинирано с оптимизирана аеродинамика, издължено междуосие и адаптивно състезателно окачване, произведено от специалистите в областта Multimatic.

Снимка 599127

Източник: Ford

"Оригиналният Ford GT MK IV не прави компромис с нищо на пистата и новият автомобил със същото име следва плътно тази философия," коментира шефът на Ford Performance - Марк Ръшбрук. "С дори още по-високи нива на представяне и инженерство, както и с изцяло ново карбоново купе, което е функционално и атрактивно, новият MK IV е ултимативната финална версия на третото поколение на нашия суперавтомобил."

Снимка 599126

Източник: Ford

Всичко това звучи изкушаващо, но дори да разполагаме с ужасно високата сума, пак не е сигурно, че ще успеем да се доберем до колата като нейни клиенти. От Ford ще подберат внимателно специалните клиенти, които ще имат възможността да закупят колата, като първите доставки ще стартират през есента на следващата година.