Инженерите от Масачузетския технологичен институт съобщиха, че са създали материал, който е 10 пъти по-черен от всичко черно досега.

Материалът е изграден от вертикално подредени въглеродни нанотръбички. Той поглъща 99.96% от светлината, попаднала върху него, което го прави уникален сред всички черни материали.

Новото черно ще бъде и част от изложба в Нюйоркската фондова борса, наречена "Изкуплението на суетата". С него ще бъде покрит 16.78-каратов природно жълт диамант, чиято стойност се равнява на 2 млн. долара.

Това покритие кара диаманта да изглежда съвършено плосък, въпреки в действителност фасетираната му повърхност. Той може да бъде разглеждан от всички страни, но релефът му остава неразпознаваем за човешкото око, което разчита на отразената светлина, за да вижда.

Но ценността на новия материал не се изчерпва с това да поставя рекорд за най-черен цвят и да забавлява публиката. Той може да намери приложение в науката, например в астрономията - за понижаване на нежеланите отблясъци при наблюдение на далечни планети през телескоп.

Според един от изследователите, учените отдавна търсят (а и ще продължат да го правят) все по-черни материали за приложение в науката. Но целта на неговия екип дори не е била тази. Напротив, те експериментирали в търсене на начин да образуват въглеродни нанотръбички върху електропроводими материали, като алуминиевото фолио, за да повишат техните електрически и термични свойства.