Светът е голям и пъстър - и колкото народи съществуват, толкова са и обичаите, свързани със техните вярвания и разбирания. А обичаите се отнасят към всички значими моменти от живота, включително и към един от най-хубавите празници, какъвто е сватбеният ден.

12 гроздови зърна, червено бельо, изхвърляне на дивана - как празнуват Нова година по света

Странните новогодишни обичаи по света

Всяка държава с номера си

Сватбените обичаи имат своите специфични прояви в различните страни и дори в различните региони на една държава. А някои от тях са наистина странни и най-любопитното е, че са оцелели и до днес.

В Шотландия съществува доста странен предбрачен ритуал. Ден преди да облече бялата си рокля, булката бива отвлечена от шаферите и близките приятели. Те изсипват върху бъдещата младоженка черна субстанция, съдържаща примеси от развалени яйца, пепел и мляко, след което я поръсват с пера, които полепват отгоре. И в този вид тя трябва да посети поне десетина кръчми в района, да вдига наздравици и да пие алкохол.

Снимка 609107

Източник: iStock

В Ирландия пък на булката е забранено да танцува в сватбения ден. Това идва от вярата на много хора в съществуването на гноми и феи. Смята се, че това са мистични същества, които притежават огромна, мистериозна сила. А с танца си, ирландската булка може да ги раздразни, предизвика и съответно да бъде отвлечена по-късно през нощта. Вярата в това кара не само младоженците, но и много от гостите да не танцуват на сватби, пише Traveler Journeys.

Макар и малко позабравен, в Словакия все още се среща обичаят да се пече хляб от тялото на булката. Според поверията, тялото на младоженката се намазва с мед от собственото ѝ семейство и след това се овалва в жито. Част от житото се добавя впоследствие към тесто, от което се пече хляб за младоженеца.

Снимка 609106

Източник: iStock

Сватбените тържества във Франция понякога наподобяват бунтове - надуват се свирки, удрят се гърнета с дървени лъжици и се удрят звънци. Това се прави точно под прозореца на стаята на булката и младоженеца, в която те се усамотяват след сватбената церемония. Шумовете обаче не секват, докато невестата не се принуди да се появи и да покани събралата се тълпа в къщата. Обикновено следва веселба и масов запой, които продължават до сутринта. Така двойката младоженци никога не остава сама в първата си брачна нощ.

Жана Уотс, Стивън Уотс и защо двамата чакат 43 години, за да се оженят

Двойката, която чака 43 години, за да се ожени

И в тази любовна история има злодей

Характерен обичай за Гърция е т. нар. церемония на кревата. В нея се включват гостите от страната на младоженеца, които се събират в неговия дом и започват да хвърлят пари върху брачното легло. Обичайно за гърците е да канят всичките си роднини, които от своя страна канят свои приятели, които пък на свой ред канят своите приятели. Една средно голяма сватба в страната често включва от 500 до 1500 гости.