Тази година не е като предишните, затова и празниците не са точно такива, каквито сме свикнали да са. По навик приемаме, че Коледа е време за семейството, а Нова година - за щури купони.

Въпреки че този път ще трябва да се съобразим преди всичко с противоепидемичните мерки, традициите си остават. В някои части на света те не са свързани с безпаметно напиване и преяждане, а с едни доста интересни действия.

12 гроздови зърна

Испанците имат особен начин за посрещане на новата година. В секундите преди полунощ е прието да напълниш устата си с 12 гроздови зърна - по едно за всеки удар на камбаните в дванадесет часа, като с всяко изядено зрънце грозде си намисляме и по едно желание за новата година.

Снимка 331324

Източник: iStock

Червеното бельо

Въпреки че и в България много хора спазват традицията да носят червено бельо в новогодишната вечер, обичаят всъщност идва от съседна Турция. В Средновековието се е вярвало, че червеното е символ на злото и дявола, но не и на Нова година - оттогава датира и тази традиция на територията на Османската империя. Вярва се, че червеното бельо, облечено в последния ден на годината, носи късмет и просперитет.

Снимка 331325

Източник: iStock

Разговор с животни

Съседите ни в Румъния пък имат стар и доста странен обичай, при който фермери и собственици на животни се опитват да разговарят с тях в новогодишната вечер. Вярва се, че ако животновъдът чуе какво има да му казва животното, всички в дома ще се радват на късмет и здраве през годината.

Снимка 331326

Източник: iStock

Масово целуване

Венеция има една от най-красивите традиции в новогодишната нощ, която ни кара да се питаме защо не празнуваме там всяка година. В полунощ на площада пред базиликата "Сан Марко" се събират повече от 70 000 души, за да си разменят страстни целувки, независимо дали са познати, или не. Е, тази година, за съжаление, ще се разминем с този страхотен обичай.

Снимка 331327

Източник: iStock

Нощ в гробищата

На някои места в Чили новогодишното празненство е прието да се случва в гробищата, за да могат празнуващите да са близо до онези, които са загубили. Традицията е започнала преди години, когато семейство разбило портата на гробищен парк в град Талка, за да бъде близо до наскоро починал роднина. От тогава е прието гробищните порти в много градове в страната да се оставят отворени за цяло денонощие на 31 декември.

Снимка 331328

Източник: iStock

Диван през балкона

За да започнат годината истински на чисто, живущите в Йоханесбург, ЮАР, и в някои провинции в Южна Италия изхвърлят стари мебели през прозорците си в навечерието на новата година.

Снимка 331329

Източник: iStock

Някои хора дори събират ненужни мебели през месеците преди декември, за да имат какво да изхвърлят по време на празника. Традицията е започнала началото на 90-те години и никога не е минавала без ранени пешеходци и пътни инциденти.